Hlavní obsah

Táto, ty ses zul aneb Tipy proti zápachu a pocení nohou. Pomůže čaj, soda a suché boty

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nemůžete se zout, aniž by to ostatní okolo vás necítili? Pak asi víte, jak nepříjemné to je. Váš problém má odborný název bromodóza a dobrá zpráva je, že existují metody, jak se s ní popasovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zpocené a zapáchající nohy jsou – zvláště v parném létě – velmi nepříjemný problém. Bohužel i docela častý a lidé, které trápí, jím docela trpí a vyhýbají se každé situaci, kdy by se měli někde zout. Proč ale někomu nohy zapáchají a jinému ne – a co s tím dělat, pokud se chcete nepříjemného odéru zbavit?

Proč nohy zapáchají?

Zápach nohou má i odborné označení – bromodóza. Způsobuje ho přemnožení bakterií na chodidlech. Jedná se o mikroorganismy, které se živí odumřelými buňkami. Kromě této potravy se jim zde daří i proto, že se chodidla většinou potí (denně to může být až půl litru tekutiny) a v botách se pak tvoří teplé vlhko, které jim velmi vyhovuje.

Tyto bakterie pak vylučují odpadní látky, jejichž součástí je kyselina máselná, a to je příčina typického zápachu. Dlužno říct, že dalším průvodním problémem hodně se potících chodidel bývají plísně  a i ony mohou způsobovat protivný odér.

  • Zvýšené pocení nohou může mít také genetické příčiny a mohou za ním být i hormonální výkyvy (což znají rodiče puberťáků), ale objevit se může při delším stresu nebo jako důsledek některých chorob a podobně.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nohy, které se potí a zrovna nevoní, potřebují pravidelnou péči a vhodné obutíFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jak se zbavit zápachu nohou?

Trápí vás zápach nohou? Máte několik šancí, jak svůj problém zmírnit. Chce to jen soustavnou péči, vhodné přípravky a metody i dobře zvolenou obuv.

1. Pravidelná péče o chodidla

Samozřejmostí by mělo být nejen běžné mytí nohou, ale i něco navíc:

  • Vhodná je lázeň či koupel například ve vodě s octem, ve slané vodě nebo v černém čaji. Funguje i odvar ze šalvěje nebo rozmarýnu, tedy bylinek, které mají protiplísňový efekt.
  • Účinné je také používání antiperspirantů na chodidla a praktické jsou dezinfekční spreje. Na trhu jsou i krémy, které rychle odstraní zápach.
  • Velmi důležité je dbát o pravidelné obrušování ztvrdlé a odumřelé kůže (užít lze pemzu, brousky, pilníky či peeling). Vyzkoušejte prostředky, které se postarají o hladké paty.
  • Jako první pomoc nebo prevence proti zapocení nohou poslouží dezinfekční a deodorační zásypy.

Babské rady, jak na zápach nohou

KOUPEL Z ČERNÉHO ČAJE: Na 2 litry vody potřebujete 5 sáčků černého čaje libovolné značky. Čaj nechejte ve vařící vodě louhovat přibližně 10 minut – klidně už v lavoru. Až voda vychladne tak, abyste do ní mohli ponořit nohy, udělejte to. Chodidla máčejte asi 20 minut.

VODA SE SODOU: Do 2 litrů teplé vody dejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody a nechte pořádně rozpustit. Koupel by měla trvat asi 15 minut. Mimo jiné zvláční kůži, takže je skvělá před pedikúrou.

BYLINNÁ KOUPEL: Proti bakteriím i mykózám působí rozmarýn, šalvěj, tymián, mateřídouška a dubová kůra. Lze použít jednu bylinu nebo směs. Přiveďte k varu 2 litry vody, vhoďte do ní 5 lžiček sušených bylinek a louhujte, dokud voda nevychladne natolik, abyste do ní mohli ponořit nohy. Nechte působit asi 20 minut.

2. Výběr správné obuvi

Protože jsou nohy během dne valnou většinu času v botách, je zásadní vybrat takové, které nebudou celý problém zhoršovat. Vyvarujte se neprodyšných párů, dejte přednost přírodním materiálům, protože v nich chodidla „dýchají“. Na léto jsou dobré otevřené modely anebo boty s perforací.

O boty je nutné pečovat, aby ani v nich nevznikalo ideální prostředí pro množení bakterií. Zásadní je nechat obuv vždy pořádně vyschnout! Nejlepší tedy je boty střídat. A jestli je musíte nosit každý den, tak v nich alespoň měňte vložky a vnitřek pravidelně ošetřujte přípravky, které působí proti bakteriím a plísním. Vhodné je také používat speciální vložky do bot proti zápachu. Video: Jak na to, když vám smrdí boty?

3. Vhodný materiál ponožek

Dejte si záležet na výběru ponožek – zásadní je materiál. „Bambusové materiály – ať na ponožky, nebo spodní prádlo – vynikají měkkostí, prodyšností a schopností odvádět vlhkost. Jsou i antibakteriální a hypoalergenní. Podobné vlastnosti má i merino,“ říká Ruslan Skopal z e-shopu Trenýrkárna.

Z hlediska pocení nohou a případného zápachu mnohdy představují problém punčocháče, zvlášť ve spojení s uzavřenými lodičkami či mokasínami. Zde je nutné ošetřovat pravidelně vnitřek obuvi a silonky prát v přípravcích, které dezinfikují či odstraňují zápach.

Pozor na nadměrné noční pocení bez příčiny

Pocení při tělesné námaze, v horku, v příliš vytopených prostorách nebo při horečce je zcela normální. Jestliže se však například v noci potíte bez zjevné příčiny, je dobré si toho všímat. „Pokud se u vás noční pocení začalo vyskytovat pravidelně, neostýchejte se navštívit praktického lékaře, který vám případně doporučí vyšetření u specialistů. Pouze odborník dokáže vyloučit závažné onemocnění, jakým je třeba i leukemie,“ vysvětluje profesor Michael Doubek, lékař z Interní hematologické a onkologické kliniky LF MU a FN Brno.

Načítám