Hlavní obsah

Digitální detox. Odstřihnout se od technologií je jako drastická dieta, hrozí jojo efekt

Foto: Svittlana, Shutterstock.com

Foto: Svittlana, Shutterstock.com

Den, týden, dva týdny bez mobilu, tabletu, počítače… ? Digitální detox, výzva k „technologické očistě“, která se (paradoxně) nejčastěji objevuje na sociálních sítích a obecně na internetu, je poslední roky tak trochu trend. Na psychiku i tělo má prý blahodárný vliv. Zní to velmi rozumně, ale není to tak jednoduché.

Článek

Co je to digitální detox? V pravém smyslu slova by to mělo být časově předem dané období, které strávíte zcela mimo internet, a nebudete používat mobily, tablety ani počítače. Ani se jich nedotknete. Existují i určité modifikace, občas nazývané například digitální dieta. Při nich tato zařízení používat můžete, ale jen omezeně. Dáte si pauzu od sociálních sítí a zapovíte si další aktivity, které vám kradou nejvíc času a pozornosti. Nebo si určíte jen omezenou dobu, kdy si mobily a tablety povolíte: digitální detox si tak naordinujete třeba jen na víkend.

Co slibuje digitální detox

Mnozí odborníci v minulosti tvrdili, že digitální detox tělu i mysli prospívá, skoro to vypadalo, že dva týdny bez technologií z vás udělají nového člověka. Mezi nejčastěji slibované benefity patří třeba lepší spánek, neboť modré světlo z obrazovek narušuje tvorbu melatoninu, hormonu, který se stará o kvalitní hluboký spánek. Zlepšit by se měla i psychická pohoda, protože když opustíte online svět, začnete žít v tom opravdovém. Mluví se i o lepších mezilidských vztazích, jelikož bez mobilu máte najednou víc času, který můžete věnovat blízkým. A také se prý při digitálním detoxu probere vaše kreativita a myšlení.

Odstřihnout se od internetu? Nemožné!

Ne že by byly předešlé body zcela mylné, všechno je to v zásadě pravda. Jenže pro většinu lidí je stoprocentní, totální digitální detox naprostá utopie, a to třeba i o dovolené, kdy mohou (ovšem ne všichni) vypustit pracovní záležitosti.

Mobil, tablet nebo počítač jsou totiž s našimi životy už natolik provázané, že zahodit je (byť jen na omezený čas) je nemožné. S jejich pomocí platíme, obsluhujeme bankovní účty, komunikujeme s úřady. Přes mobil či internet a nejrůznější aplikace omlouváme absence dětí ve škole, navigace nás provází i tou zmiňovanou dovolenou, přes mobil si bookujeme hotely

Drastická dieta přináší rizika

A i kdybyste se zcela náhodou dokázali utrhnout a mohli strávit třeba týden na opuštěném ostrově, kde byste mobil opravdu nepotřebovali, zas tak obrovská výhra to nebude. „Digitální detox lze přirovnat k drastické dietě, jejíž rychlé výsledky většinou nemají dlouhého trvání. Pokud se po dokončení dietního plánu vrátíte do běžného režimu, shozená kila, stejně jako příznaky digitálního přehlcení, neváhají přispěchat zpátky – často i s úroky,“ píše se na blogu české platformy Replug me, kde se tým psychologů a sociologů snaží vést lidi (a především děti) ke zdravému vztahu k digitálním technologiím.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Nedokážete mobil odložit ani na chvíli? Máte pocit, že o něco přicházíte, když chvíli nedržíte telefon v ruce? Říká se tomu závislostFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Zdravý digitální životní styl

Fakt je, že technologie naše životy mnohdy až přespříliš zahlcují. A fakt je i to, že digitální závislost byla uznána jako oficiální diagnóza v 11. revizi Mezinárodní klasifikace nemocí, která vstoupila v platnost v lednu 2022. A přehlížet nelze ani skutečnost, že přibývá (především mladých) lidí, kteří tráví na internetu, na sociálních sítích a mnohdy bezcílným scrollováním hodiny a hodiny denně.

Jenže co s tím, když digitální detox není pravá (a ani možná) cesta? Zůstaneme u příměru s drastickou dietou. Tak, jako je pro udržení zdravé váhy nejlepší každodenní snaha o vyváženou stravu, nikoli nárazové hladovění, je každodenní rozumná střídmost cestou i v oblasti moderních technologií. A tady je pár rad, jak do svého života aplikovat jakousi digitální hygienu, zdravý digitální životní styl.

Digitální hygiena: 4 zdravé kroky, jak žít v době internetu

  1. Udělejte si pořádek: Projděte mobil, tablet, počítač a tak, jako třídíte šatník, ukliďte si i v těchto přístrojích. Odinstalujte všechny aplikace a hry, které nepoužíváte nebo ty, o nichž víte, že vám zbytečně kradou čas. Zkuste si nechat jen to, co opravdu potřebujete nebo máte pocit, že bez toho nemůžete fungovat.
  2. Stanovte si limity: Snažte se snížit na minimum dobu, již trávíte na sociálních sítích, hrami či scrollováním (tedy ne úplně nutnými aktivitami). Dovolte si třeba jen určitý čas, který jste tomu ochotni denně věnovat. A vydržte to!
  3. Nenechte se rušit: Notifikace, svítící obrazovky, to vše odvádí od práce, studia, od odpočinku. Ruší to ve chvílích, kdy se potřebujete soustředit na něco úplně jiného. Omezte proto třeba notifikace tak, aby vám v určitý čas (když spíte, jste ve škole či práci) nepípaly. Že vám šéf poslal e-mail, je dobré v pracovní době vědět, ale proč by vás mělo rušit dalších x nepotřebných upozornění?
  4. Před spaním ne: Alespoň půl hodiny před spaním zkuste moderní technologie zcela ignorovat. Modré světlo omezuje produkci spánkového hormonu – a bez něj se kvalitní spánek zkrátka nedostaví.

Máte s digitálními technologiemi opravdu problém? Nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Pomůže vám najít příčinu, tedy hlubší motivaci, proč vás online svět tolik pohlcuje. Co přesně vám chybí v reálném světě a co vám ten virtuální nahrazuje. Právě to je první krok, abyste svou případnou digitální závislost porazili.

Moderní technologie nám v mnohém usnadňují život a vnesly nám do něj hodně dobrého. Ale každá mince má dvě strany. Nemoc ze sociálních sítí FOMO: Pozor na tyto příznaky!

Načítám