Hlavní obsah

5 největších chyb na talíři: Hodně polotovarů i sladká snídaně

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Únava, neustálá chuť na něco sladkého nebo každodenní přemýšlení, co rychle připravit k večeři. To jsou každodenní strasti mnohých z nás. Jídlo by ale mělo být hlavně zdrojem energie, potěšení a nepřitížit nám. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se v jídle dopouštíme?

Článek

Jídlo je základním stavebním kamenem toho, jak se cítíme, a také díky němu můžeme předejít spoustě zdravotních potíží. Co jsou nejčastější chyby podle Karolíny Kunftové, terapeutky celostní medicíny z kliniky Aplikované Naturopatie? A jak je rovnou napravit? O tipy na jednoduchá jídla se podělila také kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelič, která vede kurzy dochucování u sebe doma nebo v centru vzdělávání a inovací UM.

1. Den začínáme sladkou snídaní

Sladké jídlo hned po probuzení rozkolísá hladinu cukru v krvi na celý den a pak se potýkáme s výkyvy energie. S tím pak souvisí propady nálady a chuť uzobávat mezi hlavními jídly. „Toto je velmi časté téma žen, co chodí k nám na kliniku. Jsou unavené, nemají čas a náladu na chytrou snídani. Pak řeší mnohé problémy s trávením nebo hormony, což je předstupeň dalších možných onemocnění,“ říká Karolína Kunftová. Slané potraviny naopak stimulují produkci žaludeční kyseliny a trávicích enzymů, což napomáhá lepšímu trávení.

  • TIP: Vyzkoušejte pro změnu místo klasických sladkých cereálií s mlékem snídani založenou na vývaru. Začít den je zdravé i velkou sklenicí vlažné vody, která může obsahovat jablečný ocet, špetku soli nebo kombinaci mrkvového džusu s olivovým olejem. S oblíbenou kávou ještě chvilku počkejte.
Foto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Den je lepší začít slanou snídaní, nebude vás pak celý den honit mlsnáFoto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

2. Na talíři chybí bílkoviny

V každém jídle je potřeba mít bílkoviny! „Právě bílkoviny jsou základními stavebními jednotkami celého našeho těla a také takové cihličky pro hormony dobré nálady,“ vysvětluje terapeutka celostní medicíny. „Svým klientům doporučuji mít na každém talíři 1/3 bílkovin neboli proteinů.“

  • TIP: Mezi bílkoviny patří maso, ryby, vnitřnosti, kvalitní sýry, vajíčka, ořechy, semínka a řasy. Menší obsah mají luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny.

3. Zapomněli jsme jíst zeleninu

Naši předci jedli až 10× víc zeleniny než současná moderní populace. Zelenina je jedním z mocných nástrojů preventivní medicíny. Zelenina obsahuje cenné vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty i vlákninu. „Vláknina je žrádýlko pro naše prospěšné bakterie ve střevech, které nejedí hamburgery, ale živí se právě vlákninou,“ směje se Karolína. Zdravá střeva jsou základem zdraví těla i mysli.

  • TIP 1: Dozdobte si každý pokrm pestrobarevnou zeleninou dle sezony a na každý talíř přihoďte hrstku rukoly, polníčku, nastrouhejte mrkev, řepu nebo využijte zeleninu fermentovanou. Aby vám zelenina chutnala, používejte kvalitní oleje, octy, byliny, opražená semínka nebo lahůdkové droždí.
  • Tip 2: Pokud vás baví neotřelé kombinace, zkuste k zelenině zálivku z ořechového másla. „Smíchejte ořechové máslo, sójovou omáčku, olej a ocet. Vznikne vám hustý dresink, který se hodí i na pečenou zeleninu,“ radí Jana Jelič, kreativní šéfkuchařka Ambiente.
Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Zeleniny není nikdy dostFoto: Inside Creative House, Shutterstock.com

4. Jíme málo doma a ve spěchu

Místo fastfoodů nebo polotovarů si připravte jídlo doma. Vraťte se ke kořenům, zpomalte, naslouchejte intuici, vařte z nezpracovaných surovin a jezte v klidu. Zdraví to velmi ocení. „Konzumace potravin z nekvalitních zdrojů se dříve nebo později projeví na našem zdraví. Většinou jde o problémy s trávením či spaním, kožní projevy, únavu, bolesti hlavy nebo hormonální nerovnováhu,“ vysvětluje Kunftová.

Ve dnech, kdy nemáte času na rozdávání, můžete následovat recept na rychlý salát, který ráda připravuje Jana Jelič. „Pro chvíle, kdy nestíhám, mám připravenou zálivku vinaigrette a po ruce slanou granolu. K listovému salátu pak přidám pečenou zeleninu, kterou mám často už připravenou v lednici, zálivku a právě slanou granolu,“ doplňuje Jelič. Recept na vinaigrette je jednoduchý: základem je vinný ocet, olej, citronová šťáva, sůl a pepř. „Můžete si v zavařovačce připravit víc porcí a přebytek uchovat v ledničce,“ dodává šéfkuchařka.

  • TIP: K snídani si můžete dát klidně to samé jídlo co k večeři.

5. Jídlo nás nudí

Buďte kreativní, vaření i jídlo může být radost. Aby bylo zábavné, dobré a obsahovalo pestré zdroje živin, nepodléhejte stereotypům. Pokaždé vyzkoušejte jinou zeleninu, skočte na farmářské trhy, udělejte si výlet na nejbližší farmu. Jezte v přírodě, používejte byliny a jedlé květy.

  • TIP: Inspirací vám může být třeba i přednáška Karolíny Kunftové nebo zavítejte na sociální sítě, kde se to různými tipy jen hemží.

Načítám