Hlavní obsah

Venku je konečně teplo, choďte bez bot! Prospěje to páteři, sexualitě i náladě

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Necháváte děti běhat po hřišti bosky, ale vy samy boty neodkládáte, protože pro dospělé se to nehodí? Zbavte se předsudků a choďte co nejčastěji naboso, je to zdravé po všech stránkách. Léto je ideální příležitost, kdy začít.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Civilizace s sebou přináší mnoho dobrého, ale vzdaluje nás také od toho, co je přirozené. Naši předci chodili bosí běžně, my dnes vsázíme na pohodlí bot. Jenže ono to pohodlí je dost sporné. Mnohdy si boty koupíte proto, že jsou módní, krásné, hodí se vám k outfitu… Ale nohy v nich trpí. Co je na chvíli nechat odpočívat v botníku a dopřát nohám ten zapomenutý pocit, když se dotknou země bez jakékoliv bariéry.

Napravíte, co boty pokazily

Častějším chozením naboso nebo v botách, které respektují přirozený tvar nohy, podporujete přirozený pohyb chodidel. Boty mohou naplno plnit tu funkci, kterou od přírody mají. A již zpravidla módní boty narušují.

„Přirozený tvar nohy je taková ploutvička, chodidlo se rozšiřuje v přední části a prsty tvoří vějíř. Konvenční obuv ale prsty deformuje a klenby se stávají nefunkčními,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Kinclová. Přirozenou stavbu klenby blokuje i silná a neohebná podrážka, tvarovaná stélka, podpatky… Klenba se nošením takových bot hroutí, prsty deformují, vznikají otlaky a bolesti. Pokud začnete trávit více času mimo konvenční obuv, můžete stávající potíže zmírnit nebo napravit a hlavně předejít vzniku dalších.

Zlepšíte si držení těla

Nekončí to přitom jen u nohou. „Pokud je pata o pět centimetrů výš než špička nebo je noha stažená v tvrdé a vysoké botě, má to dopad na postavení kolen a jejich pohyb a následně se změní držení bederních kloubů a páteře,“ upozorňuje fyzioterapeut Martin Kasman na úskalí nošení podpatků a nepohodlných bot.

To zcela mění těžiště těla, v důsledku čehož vám povolují břišní svaly, zkracují se svaly na lýtkách, méně se aktivuje zadek, předsunuje se krk a hlava, vzniká intenzivní tlak na oblast beder, která pak bolí. Návratem k přirozené chůzi můžete potížím předcházet.

Foto: Tirachard Kumtanom, Shutterstock.com

Nevhodná obuv mívá za následek bolesti bederFoto: Tirachard Kumtanom, Shutterstock.com

Stop plísním a otlakům

Nohy během dne otékají, v horku ještě s vyšší intenzitou, vlivem teplot se navíc potí. V nevhodných botách vznikají nepříjemné oděrky a puchýře, otlaky a kuří oka nebo plíseň z neprodyšných bot. Zpocená noha navíc může v botě klouzat a koledujete si i o pád a vážný úraz. Necháte-li nohy větrat, potížím předcházíte.

Zdravé otužování díky chůzi v trávě

Chůzí naboso můžete tělo i otužovat. Projděte se ranní rosou nebo po studených dlaždicích, ideálně hned po probuzení, tělo to příjemně probere. V létě se s pozvolným otužováním začíná snáz. Ve svém rituálu můžete pokračovat i poté během podzimu a v zimě vám už nepřijde divné, když se postavíte naboso i na zasněžený balkon.

Balzám pro duši

Naboso chodíte pomalu, našlapujete opatrně, soustředíte se na terén. To vám pomůže se zklidnit, vnímat přítomný okamžik, pustit z hlavy vše ostatní. Je to vlastně druh meditace. Rozhodně choďte v přírodním terénu, ať obnovíte kontakt se zemí a znovu se napojíte na elektrický náboj povrchu Země. Tzv. uzemněním se posiluje imunitní systém, zlepšuje spánek a eliminují následky působení stresu.

Foto: Natalia Bostan, Shutterstock.com

Chůze bez bot je zdraví prospěšná. Zkuste ji hlavně v létěFoto: Natalia Bostan, Shutterstock.com

Stimulujete důležité body

Zkuste prostřídat terén a projít se pískem, po kamíncích či jehličí. Povzbudíte metabolismus, což vás osvěží a probere, aktivujete také nervový systém. Chůze bosky masíruje i všechny akupresurní body, které na chodidlech máte, což může povzbudit činnost všech orgánů v těle.

Intenzivnější prožitek

Chůzí naboso se mění i postavení pánve, lépe se prokrvuje a aktivuje se pánevní dno. To může mít vliv i na váš sexuální život. Správné nastavení pánevní oblasti vám může zajistit intenzivnější orgasmus, mužům může pomoci při potížích s erekcí.

Kompromis v podobě barefoot

Připadá-li vám chůze naboso nehygienická, provádějte ji alespoň v prostředí, kterého se neštítíte. Všude jinde zkuste obout boty, které více respektují přirozený tvar chodidla a díky tenké podrážce tolik nebrání kontaktu se zemí, třeba barefoot obuv. „Noha v ní může aktivně pracovat, vnímat a číst terén. Na základě toho může kvalitněji reagovat a přizpůsobovat se terénu. Došlap je měkčí a tišší, odraz vychází ze všech prstů a zejména z palce, což klasická bota neumožňuje,“ doplňuje Lucie Kinclová.

Načítám