Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Čaj je skvělým nápojem, který obohatí každodenní pitný režim. Kromě toho, že neobsahuje žádné kalorie a díky své lahodné chuti a krásné vůni přináší příjemné zážitky, kvalitní čaj je plný antioxidantů, zejména flavonoidů a dalších zdraví prospěšných látek, které blahodárně působí na celý organismus. Například zabraňují poškození buněk a podporují tělo v boji proti civilizačním nemocem.
Kde se vzal čaj…
Počátky pití čaje sahají až do starověké Číny, kde byl původně užíván jako léčivý nápoj. Podle legendy ho objevil čínský císař Šen-nung ve 3. tis. př. n. l., když mu do nádoby s horkou vodou spadly omylem lístky čajovníku. Časem se čaj rozšířil i do dalších částí Asie, jako je Japonsko a Indie, do Evropy se tento nápoj dostal na přelomu 16. a 17. století, a to díky portugalským a holandským obchodníkům. A velmi rychle si získal obrovskou popularitu. V evropských zemích byl ovšem dlouhou dobu jediným známým čajem čaj černý, jelikož ostatní druhy ztrácely aroma a barvu během dlouhého a náročného převozu.
Čaj chrání před chronickými chorobami
Některé druhy čajů dokážou zmírňovat psychické napětí a úzkost, zklidňovat mysl, snižovat míru stresu a posilovat pozornost. „Díky kombinaci kofeinu a L-theaninu, látek obsažených v čaji, které zlepšují bdělost a schopnost soustředění bez nervozity, spojované s kávou, může být pití čaje účinným prostředkem pro povzbuzení a načerpání nové energie,“ uvádí dietoložka Jennie Norton ze společnosti RET Physical Therapy pro časopis National Geographic a dodává:
„Na rozdíl od šálku kávy se kofein z čaje vstřebává pomaleji, takže poskytuje stabilní energii po delší dobu, aminokyselina L-theanin, která se nachází téměř výhradně v čaji, podporuje relaxaci a zvyšuje kognitivní výkonnost. Četné studie ukazují, že L-theanin zvyšuje koncentraci, zlepšuje paměť, pomáhá při stresu a může chránit před chronickými chorobami.“
Podle studie z roku 2022 pomáhá čaj udržovat zdravou hladinu krevního tlaku a tím snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některé druhy posilují imunitní systém a mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Podle výsledků výše zmíněné studie mají lidé, již si pravidelně dopřávají čaj, až o 13 % nižší riziko úmrtí během následujících deseti let než ti, který jej nepijí.

Čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají snížit riziko kardiovaskulárních nemocíFoto: Boryana Manzurova, Shutterstock.com
Zelený čaj
Zelený čaj má vysoký obsah antioxidantů katechinů, které mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, podporují funkci jater, regulují hladinu cukru v krvi a účinně detoxikují organismus. Směs látek v zeleném čaji pomáhá snižovat hladinu tzv. špatného (LDL) cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu, a tím pádem eliminuje riziko srdečněcévních onemocnění.
Kromě toho pravidelné popíjení zeleného čaje prospěje i kostem a zubům, které budou pevnější a silnější. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem je zelený čaj zároveň užitečným pomocníkem v boji proti akné, ekzémům a různým vyrážkám.
Černý čaj
Černý čaj obsahuje polyfenoly, látky, které mimo jiné podporují růst prospěšných bakterií ve střevech a mají velmi pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, chrání před chorobami srdce i mozkovou mrtvicí. V černém čaji najdete kofein, který ovšem nemá tak silné a rychlé stimulační účinky, jako je tomu v případě kávy.
Pravidelná konzumace černého čaje přispívá ke snížení rizika vzniku cukrovky, jelikož tento nápoj stabilizuje hladinu krevního cukru. Díky kofeinu a L-theaninu nápoj podporuje a zlepšuje kognitivní funkce, zejména paměť. Někteří dokonce hovoří o pozitivním účinku černého čaje, pokud jde o prevenci před rozvojem Parkinsonovy choroby.

Kofein v černém čaji nemá tak výrazný stimulační efekt, jako je to v případě kávyFoto: Erhan Inga, Shutterstock.com
Bílý čaj
Vzácný bílý čaj je vyroben z mladých listů čajovníku čínského (Camellia sinensis), které jsou sklizeny dříve, než se plně rozvinou, díky čemuž obsahuje bílý čaj méně kofeinu než čaj černý nebo zelený. Je doslova nabitý vitaminy, minerály a antioxidanty, zejména polyfenoly, které se vyznačují silnými protizánětlivými i protirakovinnými účinky. Jde o jeden z nejméně zpracovaných čajů, proto si zachovává velké množství všech zdraví prospěšných látek. Bílý čaj zrychluje metabolismus, podporuje činnost imunitního systému, přispívá k regeneraci buněk a také ke zdraví pokožky.
Rooibos
Rooibos (nejde o čaj v pravém slova smyslu, není totiž z čajovníku) pochází z jižní Afriky a vyrábí se z listů keře s názvem čajovec kapský, který roste jen v provincii Západní Kapsko. Lístky se při zpracovávání drtí a procházejí oxidací, která vytváří typickou červenohnědou barvu. Rovněž se vyrábí neoxidovaný „zelený“ rooibos, který prochází výrobním procesem podobným způsobu výroby zeleného čaje.
Zelený rooibos je typický žlutou barvou a přírodním trávovým aroma. Tento čaj je bez obsahu kofeinu, zásobuje tělo vitaminy a minerály, podporuje trávení, snižuje bolesti hlavy, je pomocníkem proti nespavosti a velmi pozitivně působí na nejrůznější kožní problémy. Rooibos rovněž napomáhá vylučování škodlivin z organismu a posiluje přirozenou obranyschopnost.
Čaj matcha
Japonský zelený čaj (vyráběný z rostliny Camellia sinensis) je velmi bohatý na železo, draslík a vápník, obsahuje též aminokyselinu L-theanin, která zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu, díky čemuž lidé při pití čaje matcha mají dobrou náladu a dokážou se lépe soustředit. Čaj odplavuje z těla toxiny, zrychluje metabolismus a tím pomáhá při spalování přebytečného tělesného tuku. Matcha čaj posiluje přirozenou obranyschopnost, pomáhá v boji proti kardiovaskulárním chorobám i nádorovým onemocněním.