Hlavní obsah

Bydlete jako miliardáři i bez peněz! Architektka radí, jak na to

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Učit lidi bydlet jako miliardáři i bez miliard – tak s nadsázkou shrnuje své aktuální poslání architektka Kristýna Kirschner. Skrz svou práci i osvětu se snaží vysvětlovat, proč se vyplatí sáhnout při stavbě vlastního domu po návrhu na míru: „Nemusíte bydlet tak, jak to vidíte všude kolem. Udělejte si to podle sebe,“ říká.

Článek

Vyzdvihnout právě toto téma Kristýnu Kirschner inspirovaly diskuze při návštěvách v jejím ateliéru. Lidé si totiž při pohledu na její návrhy často mysleli, že realizace budou stát násobně víc než ve skutečnosti. „Když je návrh správně provedený, je pro lidi těžké finanční stránku rozeznat,“ říká. Jak konkrétně tedy dosáhnout toho, aby bydlení působilo luxusněji, než by mohl rozpočet napovídat? „Velmi často fungují průhledy osy, kontakt se zahradou, jen v limitujících částech používat drahé materiály, někde použít větší okna a někde ne,“ uvádí jen některé z příkladů.

Foto: Proženy.cz

Architektka Kristýna Kirschner (vlevo) radí, jak bydlet vkusně a přitom levně Foto: Proženy.cz

Dobrý architekt se vyplatí

Dobrý návrh ale podle ní potřebuje dobrého architekta - proto se Kristýna Kirschner snaží vyvracet mýtus o tom, že je právě jeho přizvání zbytečnou položkou, kterou si běžní lidé nemůžou dovolit. „Na financích nezáleží a dá se pracovat s každým rozpočtem, větší výzva je udělat kvalitní krásný dům za 5 milionů než za 15.“ Volba domů z katalogu se často prodraží například kvůli špatně navrženým dispozicím, které můžou mít vedle zbytečných nákladů dopady i na samotnou kvalitu bydlení: Když jdete na záchod přes tři rohy nebo máte ložnici vedle garáže, bude vám to dělat neplechu,“ vysvětluje odbornice.

Na co dalšího by si lidé při plánování bydlení měli dát pozor? Aby například dodrželi plánovaný rozpočet, je podle ní důležité určit si v souladu s ním priority: „Buď chci pracovnu navíc, nebo chci dřevo na fasádě - je důležité si mezi svými požadavky vybrat a vědět, co to znamená. Když máme přání, které nemůžeme jednoduše splnit, dáme na výběr. Je potřeba, aby se klient vědomě rozhodl a bylo to za něj v pořádku,“ uzavírá.

S kým jsme si povídali

Architektka Kristýna Kirschner radí, na čem při stavbě vlastního bydlení rozhodně nešetřit a jakých chyb se vyvarovat.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám