Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Asi jste už slyšeli dávno vyvrácené tvrzení, že sklenka červeného vína denně prospívá zdraví. Jenže vás i po té jedné skleničce bolí hlava… Rozhodně nejste sami! Proč to tak je? Touto otázkou se zabýval tým odborníků z Kalifornské univerzity v Davisu a výsledek jejich studie zveřejnil časopis Scientific Reports.
Červené víno není lék
O červeném víně se dřív mluvívalo skoro jako o léku, protože obsahuje resveratrol, tedy antioxidant, který měl mít velmi blahodárný vliv na zdraví srdce a zpomalovat stárnutí organismu. Z doplňků s resveratrolem se stal hit a rostl počet jejich konzumentů stejně jako těch, kdo vsadili na sklenku (či víc) červeného denně. Později se ukázalo, že zdravotní benefity červeného vína „stojí na vodě“ a spojovat ho s nějakou zcela výjimečnou podporou zdraví nelze, protože resveratrol je pro lidský organismus špatně biologicky dostupný, navíc alkohol jako takový zkrátka není zdravotně přínosný.
Bolesti hlavy po červeném víně
Ale je vidět, že sklenka červeného je oblíbenou inspirací nejen gurmánů, ale také badatelů. Takže vědci z Davisu se pustili do hledání odpovědi na zajímavou otázku: Proč některé lidi bolí hlava po červeném víně? Může za to jiný antioxidant – tentokrát quercetin (kvercetin).
Kvercetin patří mezi prospěšné složky, ale ne každému „sedne“. V těle se totiž mění na látku, která blokuje odbourávání alkoholu, čímž z něj vzniká toxický acetaldehyd vyvolávající nevolnost a bolest hlavy.
Laicky řečeno, kvercetin se mění v něco, co se chová jako známý antabus, který má alkoholikům působit nevolnost a odradit je od pití. A protože někteří lidé mají geneticky dané, že se jim acetaldehyd v organismu hromadí, je tak bolest hlavy i po jediné sklence červeného vína pravděpodobně objasněna. Utěšit vás může, že v tom nejste sami: udává se, že tuto genetickou dispozici má skoro polovina lidí z východní Asie, v ostatní populaci to je asi třetina.
Další důvody, proč vás po víně bolí hlava
Všechno svádět jen na kvercetin však nelze. Hlava může bolet i kvůli obsahu oxidu siřičitého či siřičitanů, které se do vína tradičně přidávají jako konzervant. Oxid siřičitý v něm navíc vzniká i přirozeně při fermentaci. A protože je pro organismus jedovatý, je třeba hlídat množství: při vyšší konzumaci může vyvolávat kromě jiného i bolest hlavy.
Jde udělat něco, aby hlava po červeném nebolela?
- Bolest se dostaví už po jedné sklence? Pak s tím asi moc nenaděláte. Jestliže přijde až po konzumaci většího množství vína, musíte vypozorovat „bezpečnou“ dávku a nepřekračovat ji.
- Pijte levnější vína. Ukázalo se totiž, že méně kvalitní produkty obsahují méně antioxidantů, tedy i kvercetinu.
- Během konzumace alkoholu se doporučuje pít zároveň i hodně vody, neboť alkohol dehydruje a rozšiřuje cévy, což samo o sobě vede k bolesti hlavy.
- Bolest hlavy může způsobit i přecitlivělost na třísloviny (taniny), které červené víno obsahuje. Lze si pořídit víno s jejich sníženým obsahem, ale zcela bez nich to u červeného nejde.
- Můžete také přestat pít alkohol – což byste v rámci Suchého února měli vyzkoušet.