Hlavní obsah

Hledá se Dítě Česka! Přihlaste potomka do ankety a otevřete mu tím svět. Ale nesmí to být „sněhová vločka“

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Hledají se aktivní děti s dobrým srdcem, které pouze nezírají do mobilu! Na první pohled se zdá, že jich je velmi málo. Ve skutečnosti jich okolo nás žijí stovky a možná i tisíce, jen se o nich neví. Dobro a bezproblémovost totiž bývají tiché a nenápadné. Nestrhávají pozornost. A anketa Dítě Česka chce tenhle zkreslený a jednostranný pohled na naši nejmladší generaci nabourat.

Článek

Jeden z důvodů, proč projekt podpořil prezident Petr Pavel a vloni přijal vítěze osobně na Hradě, je naděje. Naděje, že je komu předat naši zemi. Pavla Gomba, ředitelka české pobočky UNICEF, která tuto anketu už čtvrtým rokem pořádá, k tomu říká, že ji soutěžící vždycky nabijí optimismem. Vyzývá proto všechny rodiče, ředitele, učitele, vychovatele či vedoucí kroužků, aby přihlásili dítě, o kterém si myslí, že si to zaslouží: „Už jen přihlášením mu poděkují a dají mu najevo, že si jeho práce cení. Že i v dnešní době, kdy občas i dospělí ztrácejí víru, že má smysl dělat něco poctivě, to naopak smysl má – a velmi zásadní.“ Anketa Dítě Česka je otevřena pro všechny děti a mladé lidi bez ohledu na to, odkud pocházejí.

Hledá se Dítě Česka 2024

Anketa Dítě Česka: Přihlášení a ceny

Přihlásit se mohou všechny děti nebo mladí lidé, kterým bude do doby vyhlášení výsledků ankety (tedy do 9. 11. 2024) sedmnáct let. Musí mít české občanství, trvalý pobyt nebo dočasnou ochranu v ČR. Vítězové budou vyhlášeni 9. listopadu 2024, v návaznosti na Světový den dětí, který připadá na 20. listopadu. Přihlášení a nominace probíhá na stránkách ankety Dítě Česka.

A na co se může vítěz těšit?

  • Setkání a spolupráce s porotci a přijetí u prezidenta republiky.
  • Finanční cena v hodnotě 15 000 Kč určená k využití na podporu veřejně prospěšného projektu nebo aktivity iniciované vítězem ankety.
  • Mezinárodní kontakty v rámci propojení ostatních mladých lidí v mezinárodní síti UNICEF a možnost vyjadřovat názory na vlastním blogu a prostoru na webu a profilech UNICEF ČR.

To vše může mladé velmi výrazně posunout v jejich snech o budoucím směřování, a to až do sfér, kam by se jinak dostávali mnohem obtížněji.

Loňští vítězové inspirují

Dnes se často mluví o generaci sněhových vloček, ale všichni mladí takoví rozhodně nejsou. Vloni byla ze stovky přihlášek vybrána šestnáctiletá Kristýna Kedrová z Českého Krumlova a sedmnáctiletý Matěj Pavliš z Havlíčkova Brodu.

Kristýny Kedrové stál na začátku jejího projektu vztah k mladšímu bratrovi: „Můj brácha je mimořádně chytrý kluk, ale má diagnózu dyslexie, dysgrafie a dysortografie. To ale neznamená, že neexistují cesty, jak školu zvládat v pohodě.“ Vymyslela pro něj výukovou hru na vyjmenovaná slova a vytvořila ji ve vzdělávacím programu Minecraft Education. Šlo o příběh pravěkého chlapce, který se zranil při lovu mamutů. A jen dítě, které zná vyjmenovaná slova, ho může zachránit.

Vymyslet příběh prý bylo snadné. O Minecraftu ale věděla jen to, že se v něm pracuje s kostičkami. Proto kvůli bráškovi strávila hodiny sledováním videí v angličtině a slovenštině, poslouchala přednášky a snažila se tyto prvky zábavným způsobem propojit ve hře. Pointa? Když už byla hra na světě, ani ji nenapadlo, že by na ní třeba zbohatla. Dala ji k dispozici i ostatním dětem. Považuje se totiž za idealistku, která by chtěla, aby se české školství zmodernizovalo.

Foto: Archiv Dítě Česka

Matěj Pavliš a Kristýna Kedrová pomáhají a inspirujíFoto: Archiv Dítě Česka

V hlavní roli pomoc ostatním

Druhý loňský vítěz Matěj Pavliš miluje biologii a chemii a jeho snem je stát se neurochirurgem. K tomu je ovšem také náruživý (a talentovaný) šachista. Vede kroužek, kde mladším dětem pomáhají starší žáci a studenti v rámci projektu Šachy do škol. „Je pro mě dojemné sledovat, jak se žáci od první až po pátou třídu zajímají o šachy podobně jako já. Jen začali dřív,“ pochvaluje si Matěj, který této královské hře propadl až v jedenácti letech.

Zapojil se také do doučovacího projektu Studenti studentům, který založili se spolužáky na gymnáziu, aby podpořili ty, kdo mají problém s některými předměty. Matěj jim pomáhá s češtinou, matematikou, biologií a fyzikou. Výdělky z projektu si ale nenechávají: „Část nám zajišťuje rozvoj našeho doučovacího projektu nebo mimoškolní aktivity a sporty dětem z rodin, které na to nemají.“ Výhru 15 tisíc korun, která byla s vítězstvím v anketě Dítě Česka spojená, věnoval Matěj útulku Mikeš, kde pomáhají opuštěným a týraným kočkám. Jeho další láskou jsou totiž zvířata…

Talentované děti z regionů

Pavla Gomba v rámci své práce procestovala snad celou republiku: „O některých krajích v médiích slyšíme zřídka, já tam ale potkávám mnohdy ty nejzajímavější malé osobnosti.“ Na inspirativní děti narazila všude, ať už v bohatších, nebo skromnějších oblastech. Rozdíly tu ale přece jen někdy jsou. Mladí z velkých měst mívají víc možností, děti z menších obcí ale zase umějí správně využít každou příležitost.

Z malých obcí pocházejí i vítězové ankety Dítě Česka z roku 2022Ester Anna Soukupová je z Netunic, vesnice na Plzeňsku. Spoluorganizuje dětské dny, pohádkové lesy, rybářské závody a o víkendech navíc pomáhá potravinové bance. A Matěj Strnad je zase nadějný záchranář ze Sekerských Chalup nedaleko Mariánských Lázní. Začínal v kroužku místních dobrovolných hasičů a od té doby absolvoval desítky školení a specializačních kurzů včetně potápění, výškových prací, jeskyňářství nebo outdoorového záchranářství a už zachránil několik lidských životů.

Načítám