Hlavní obsah

Po dešti jsou klíšťata agresivnější. Odborníci varují, hrozí mimořádné riziko!

Foto: KPixMining, Shutterstock.com

Foto: KPixMining, Shutterstock.com

Houbaři hlásí, že začaly růst, takže si mnoho lidí neodpustí hned po deštích vyrazit do lesa. Ovšem pozor, odborníci varují, že aktivita klíšťat je mimořádně vysoká a měli byste se před nimi maximálně chránit!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mapa, do které Český hydrometeorologický ústav zaznamenává aktivitu klíšťat, se tváří zlověstně a skoro po celé republice hlásí stupeň 5, tedy mimořádné riziko, při kterém byste v podstatě neměli vstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, měli byste se pohybovat jen po zpevněných cestách a při návratu domů si rozhodně překontrolovat každý kousek kůže. A pokud klíště najdete, pak ho ihned bezpečně odstranit. Kontrolu byste měli zopakovat i další den ráno, protože klíšťata jsou velmi malá a mohli byste nějaké přehlédnout.

Jak správně odstranit klíště?

Jak odstranit klíště, abyste byli co nejvíc chráněni před přenosem případných infekcí?

  • Klíště je nejlepší odchytit, než se zakousne, anebo co nejdřív poté, co se přisálo.
  • Ničím ho nenatírejte, nechtějte ho udusit krémem či olejem – než by se tak stalo, vyvrhlo by do rány obsah střev a tím se riziko nákazy spíš zvyšuje.
  • Klíště odstraňujte pinzetou nebo speciální kartou, netahejte ho, netočte, jen jím kývejte.
  • Ránu posléze vždy vydezinfikujte a pak několik dní kontrolujte místo přisátí, zda nečervená nebo nenatéká. Pozor – i případné blednutí okolí rány je varovným signálem, po kterém byste měli informovat lékaře!
  • Jestliže klíště při vytahování přetrhnete a nemůžete zbytek dostat z rány, klidně se obraťte na lékaře, aby s tím pomohl.

Jak se před klíšťaty chránit?

Do lesa, ale i na louky a do dalších porostů, kde se klíšťata vyskytují, což jsou třeba i neposečené městské parky a jejich křovinatá a lesnatá zákoutí (v parcích hrozí mnohdy větší riziko než v lese), byste neměli chodit bez dlouhých nohavic a rukávů. Měli byste používat repelent, a to jak na kůži, tak na oblečení. Můžete využít i sílu bylinek, které klíšťatům nevoní – je to hlavně fenykl, ale i levandule nebo pelyněk. Stačí tedy, abyste si do kapes nebo za lem ponožek strčili sáček s fenyklovým čajem a mělo by to také pomoci. Můžete si udělat repelent i z klasické alpy, ve které necháte vyluhovat hřebíček a fenykl.

Jak to je s aktivitou klíšťat po dešti?

I když máte možná pocit, že se klíšťata před deštěm také ráda schovají nebo se jim nelíbí v mokru, opak je pravdou. To, co jim nesvědčí, je přílišné sucho. Naopak vlhko jim svědčí a říká se, že po delších deštích jsou vyloženě agresivnější a měli byste si na ně dát větší pozor!

Co hrozí od klíštěte?

Hlavním nebezpečím je klíšťová encefalitida borelióza. Proti klíšťové encefalitidě se lze očkovat, a to po celý rok – vakcína se podává ve třech či čtyřech dávkách, ale musíte si uvědomit, že začíná působit až tak za dva týdny po aplikaci druhé dávky. První dvě dávky se přitom aplikují v rozmezí jednoho až tří měsíců, třetí dávka během pěti až dvanácti měsíců po dávce druhé. Takže z praktických důvodů byste s tím měli začít ideálně někdy v zimě nebo brzy zjara, abyste byli chráněni v letní sezoně.

Loni se klíšťovou encefalitidou nakazilo 509 lidí, boreliózu dostane kolem pěti tisíc lidí.

Načítám