Hlavní obsah

Kde si nakoupíte o státních svátcích? Otevírací doba obchodů 5. a 6. července

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

První červencový pracovní týden je díky svátku Cyrila a Metoděje o den kratší (Den upálení mistra Jana Husa v roce 2024 vychází na sobotu), čehož spousta lidí využívá k tomu, aby si s ním spojila dovolenou. Víte ale, jak to je s otevírací dobou ve svátečních dnech 5. a 6. července?

Článek

Ačkoli zákon nařizující obchodům mít v některé svátky zavřeno platí už 8 let, zákazníci stále tápou, jak to vlastně je. A protože se blíží červencové sváteční „duo“, raději vám to včas řekneme.

Jak mají obchody otevřeno 5. a 6. července?

Ani Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.), ani Den upálení mistra Jana Husa (6. 7.) nepatří mezi ty, kdy musí být obchody zavřené. Nemusíte tedy plánovat nákupy dopředu, ale můžete si na ně zajít dle potřeby.

Státní svátky, kdy mají obchody otevřeno

24. prosinec – Štědrý den (otevřeno jen do 12 hodin, platí pro obchody, jejichž plocha je větší než 200 m²)

Velký pátek (pohyblivý svátek)

1. květen – Svátek práce

Státní svátky, kdy mají obchody zavřeno

28. září – Den české státnosti

25. prosinec – 1. svátek vánoční

26. prosinec – 2. svátek vánoční

1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok

Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek)

8. květen – Den vítězství

(platí pro obchody, jejichž plocha je větší než 200 m²)

Zákon stanovuje jasná pravidla

Otevírací doba obchodů ve dnech státních svátků se řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který platí už od 1. října 2016. Tento zákon stanovuje, kdy zůstávají otevřené, nebo kdy se naopak musí zavřít, obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních.

Nařízení platí i pro bazary, zastavárny nebo výkupny odpadu. Netýká se to naopak menších obchodů do 200 metrů čtverečních, prodejen na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních.

Otevřeno mohou mít kdykoli i velkoobchody, čerpací stanice a lékárny. Na to, aby obchodníci tento zákon ctili a dodržovali, dohlíží Česká obchodní inspekce, která je může za porušení pokutovat – a to do výše až milionu korun.

I když už si mohli obchodníci na tato pravidla zvyknout, pravidelně se objevují snahy nařízení zrušit a nechat toto rozhodnutí na konkrétních obchodech - argumentem bývá i to, že jejich zaměstnanci v tyto dny do práce rádi přijdou, protože za to mají peníze navíc.

Načítám