Hlavní obsah

5 způsobů, jak zabránit nepříjemnému tření stehen

Foto: kei907, Shutterstock.com

Foto: kei907, Shutterstock.com

Ženy, kterým se při chůzi třou stehna, mají v létě nepříjemný problém: opruzeniny. Problém, který jinak eliminuje látka kalhot, se s nošením sukní a šatů stupňuje. Oblíbeného oblečení se kvůli tomu ale nemusíte vzdávat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odírání je způsobeno třením vnitřních stehen, které poškozuje pokožku. Můžete si všimnout červených lézí podobných puchýřům, jež mohou pálit. Jedná se o podobný problém, jako mívají miminka – opruzeniny. Pokud jste o tom zatím s nikým, dost možná ze studu, nemluvily, není důvod. Tření stehen je možná jedním z nejčastějších kožních problémů týkajících se nohou.

Pozor na letní opruzeniny

Rozhodně nad nepříjemnými projevy tření stehen nezavírejte oči. Vyrážka by se mohla zhoršovat a vyskytly by se bolavé puchýře. Jestli už jste do toho stadia došly, navštivte dermatologa, který vám předepíše antibiotickou mast. Už teď si můžete všimnout, že pokud se s tím potýkáte každé léto, ale dosud to neřešily, máte na vnitřní straně stehen hnědé skvrny. Ty se tvoří, když se kůže po tření sice zahojí, ale je mu znovu vystavována.

Chcete-li tření stehen efektivně řešit a předcházet vyrážkám, máte několik možností. Rozhodně není nutné se vzdávat oblíbeného letního oblečení.

1. Stehenní ochranné pásky

V lékárně i obchodech se spodním prádlem jsou k dostání elastické doplňky na stehna, aby se zabránilo tření. Fungují obzvlášť dobře, pokud máte na sobě sukni nebo šaty, kde se stehna dostávají do přímého kontaktu. Ochranné pásy si můžete obléknout, i když máte stehna již odřená, abyste ochránily svou pokožku před ještě větším zraněním.

2. Krém nebo balzám na tření stehen

Pokud jde o léčbu čerstvě odřených stehen, budete potřebovat víc než jen pásky. Vsaďte na hojivé masti s výtažkem aloe vera nebo panthenolem. K dostání jsou speciální krémy a balzámy na tření ve snadno použitelných tyčinkových aplikátorech nebo kompaktním balení, které se vejde do kabelky. Pomáhají zabránit slepování pokožky a snižují riziko tření.

3. Dětský zásyp

Jak už jsme na začátku avizovali, odřeniny způsobené třením stehen jsou velmi podobné dětským opruzeninám. Skvěle tak v obou případech funguje dětský pudr. Pro dosažení nejlepších výsledků naneste pudr na vnitřní stranu stehen před oblékáním a poté aplikujte znovu během dne podle potřeby. Hledejte produkty na bázi kukuřičného škrobu, které přirozeně absorbují vlhkost.

4. Klasická vazelína

Vazelína je známá svými lubrikačními účinky. Může díky tomu vytvořit bariéru, která zabrání tření a oděrkám. Pokud jde o prevenci tření, funguje stejně dobře jako speciální balzámy. I když se vám aplikace může zdát komplikovaná, tato možnost je cenově dostupnější.

5. Balzám na rty

Když jste na cestách a nemáte po ruce žádné produkty proti tření, váš oblíbený balzám na rty může zachránit situaci. Balzám na rty (rozhodně ne lesk na rty ani rtěnka) obsahuje ochranné vrstvy pro citlivé rty a ty můžou chránit i jemnou pokožku vašich stehen. Aplikujte vrstvu balzámu na rty na oblast tak často, jak potřebujete.

Načítám