Článek
Postup
01.
Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno, pořádně je pak rukama promačkejte, aby pustily šťávu, a smíchejte se lněným semínkem, vločkami, najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Vmíchejte olej, osolte, opepřete a dochuťte tymiánem.
02.
Nechte asi půl hodiny odstát, aby se směs dobře propojila (díky lněnému semínku a vločkám není třeba dávat vejce) a poté tvarujte asi 12 karbanátků, které pečte asi půl hodiny dozlatova při 180 stupních Celsia, na plechu vyloženém pečicím papírem. Hotové karbanátky jsou i z trouby na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté, ale můžete je připravit také s olejem na pánvi.
03.
Na dip smíchejte smetanu, majonézu a nastrouhaný sýr a ochuťte prolisovaným česnekem, solí (s tou opatrně, sýr je sám o sobě dost slaný!) a čerstvě mletým pepřem.
Tip: Komu nestačí kalorie ušetřené za přípravu karbanátků v troubě (rozumějte záminku pro majonézovo-sýrový dip), připraví si lehčí omáčku jen z jogurtu, prolisovaného česneku, citronové šťávy, soli a pepře.
Z červené řepy můžete připravit i báječné čokomuffiny.