Hlavní obsah
3,3
(12)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Čím vás následující karbanátky oslní? Nejen, že se nesmaží, ale navíc jsou plné prospěšných lněných semínek, česneku a ovesných vloček!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 60 g ovesných vloček
  • 25 g drceného lněného semínka
  • 2 ks červené řepy
Dip
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g sýru s modrou plísní
  • 1 lžíce majonézy
  • 3 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno, pořádně je pak rukama promačkejte, aby pustily šťávu, a smíchejte se lněným semínkem, vločkami, najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Vmíchejte olej, osolte, opepřete a dochuťte tymiánem.

02.

Nechte asi půl hodiny odstát, aby se směs dobře propojila (díky lněnému semínku a vločkám není třeba dávat vejce) a poté tvarujte asi 12 karbanátků, které pečte asi půl hodiny dozlatova při 180 stupních Celsia, na plechu vyloženém pečicím papírem. Hotové karbanátky jsou i z trouby na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté, ale můžete je připravit také s olejem na pánvi.

03.

Na dip smíchejte smetanu, majonézu a nastrouhaný sýr a ochuťte prolisovaným česnekem, solí (s tou opatrně, sýr je sám o sobě dost slaný!) a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Komu nestačí kalorie ušetřené za přípravu karbanátků v troubě (rozumějte záminku pro majonézovo-sýrový dip), připraví si lehčí omáčku jen z jogurtu, prolisovaného česneku, citronové šťávy, soli a pepře.

Z červené řepy můžete připravit i báječné čokomuffiny.

Související témata:

Načítám