Článek
Někdy je potíž skloubit vyváženou stravu s požadavky na moderní kuchyni, ale v případě burgerů nemusíte zůstávat jen u rychlého občerstvení a hovězího! Připravte si doma kuřecí burgery s křupavou kukuřicí, luxusní krevetové s pikantní omáčkou nebo odlehčené rybí s marinovanými ředkvičkami, a uvidíte, že to je možné! Když navíc vyměníte housky za salát nebo pečené hranolky (u nás jsou nejoblíbenější tyhle batátové), máte lehkou večeři na světě!
Kuřecí burgery s kukuřicí
Na 4 porce potřebujete: 400 g kuřecích prsou, 1 vejce, 150 g kukuřice (nejlepší je čerstvá, ale ani ani mrazenou nebo sterilovanou nic nezkazíte), 1 červenou cibuli, 3 stroužky česneku, lžičku římského kmínu, lžičku sladké papriky, sůl, pepř, rostlinný olej, možno i 1 feferonku
K podávání:1 avokádo, 1 rajče, salátové lístky (já dala rukolu), 4 plátky čedaru, kečup, 4 housky
Postup: Maso namelte a smíchejte s vejcem, kukuřicí, najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením a solí a pepřem dle chuti. Pro dospělé můžete přidat i špetku chilli nebo nasekané feferonky, dodají burgerům říz. Tvarujte placičky a smažte z obou stran dozlatova nebo pokapejte olejem a pečte v troubě při 200 stupních. Na horké burgery položte plátky sýra.
Housky rozřízněte, spodní část potřete kečupem, horní rozmačkaným osoleným avokádem (když do něj přidáte citron, udrží si hezky zelenou barvu) a naplňte salátem, burgery a plátky rajčete.
Tip: Domácí burgery si zaslouží i domácí hranolky! Tipy na tři zeleninové včetně dipů najdete tady.
Krevetový burger s kreolskou majonézou
Na 4 porce potřebujete: 300 g vyloupaných krevet (mrazené nechte rozmrznout a vymačkejte z nich co nejvíce vody), 3 plátky světlého toustového chleba, 2 jarní cibulky, 1 vajíčko, lžíci majonézy, lžičku citronové šťávy, 2 stroužky česneku, drcené chilli, ½ lžičky soli, olej
K podávání: lžíci majonézy, lžíci jogurtu, stroužek česnek, lžičku citronové šťávy, lžičku pálivé papriky, lžíci kečup, sůl pepř, 4 housky, lístky salátu
Postup: Krevety s chlebem nahrubo rozmixujte, smíchejte s nasekanou cibulkou, vajíčkem, majonézou, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, špetkou chilli a solí. Nechte alespoň půl hodiny v chladu odstát, a poté tvarujte burgery a smažte z obou stran dozlatova.
Mezitím si připravte dresink z majonézy a jogurtu a ochuťte ho prolisovaným česnekem, citronem, paprikou, kečupem, solí a pepřem. Na housky rozdělte salát, burgery a dresink a podávejte.
Tip: Neholdujete masu? Vyzkoušejte naše 3 nejoblíbenější burgery ze zeleniny a luštěnin!
Rybí burger s naloženými ředkvičkami
Na 4 porce potřebujete: 400 g aljašské tresky, hrst čerstvé petržele, 2 lžíce strouhanky, lžíci majonézy, lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, rostlinný olej
K podávání: 4 ředkvičky, 4 lžíce octa, sůl, pepř, lžíci cukru, lžíci sekaného kopru, 4 housky, zakysanou smetanu nebo řecký jogurt
Postup: Tresku rozmixujte a vymačkejte z ní co nejvíce vody. Smíchejte s nasekanou petrželí, strouhankou, majonézou (dodá na šťavnatosti a při pečení směs zpevní) a ochuťte citronem, solí a pepřem. Nechte alespoň půl hodiny v chladu odstát a poté tvarujte placky, které smažte z obou stran.
Mezitím nakrájejte ředkvičky na tenké plátky, osolte, opepřete a smíchejte s octem, cukrem a koprem. Během 10 minut krásně zjemní a chutě se propojí. Housky potřete smetanou nebo jogurtem, rozdělte na ně burgery a přidejte naložené ředkvičky.
Tip: Chcete do svého jídelníčku dostat více ryb? Pak jsou pro vás tyhle 3 jednoduché rybí recepty jako dělané!
Připravujete doma burgery, nebo dáváte přednost české klasice ve formě karbanátků?