Článek
Postup
01.
Používám hrnec o objemu 230 ml. Vločky (pokud nemáte jemné, nejdřív je rozmixujte) smíchejte s mandlemi (nebo mletými ořechy či kokosem), cukrem, sirupem nebo jiným sladidlem, kypřicím práškem, solí, mandlovým extraktem a rozpuštěným kokosovým či jiným tukem.
02.
Čerstvé či mrazené ovoce smíchejte s cukrem dle chuti a chia semínky, pokud je hodně tekuté, tak ho chvilku povařte, aby zhoustlo.
03.
Dvě třetiny těsta utlačte na dno pekáčku, posypejte nasekanou čokoládou, na ni rozdělte ovoce a navrch nadrobte zbytek těsta. Pečte asi 40 minut na 180 °C, před krájením nechte vychladnout.
Zdravé, nebo ne? Ještě lepší (a výživnější) je k vločkám místo kokosového tuku přidat ořechové máslo, resp. krém. Ten si s výkonným mixérem vyrobíte sami, ale koupíte i řadu hotových. Pozor však na jejich složení. Jak upozorňuje Stanislav Šareš z přírodních dobrot Goodie: „Kvalitní ořechové krémy obsahují minimum ingrediencí a většinou si vystačí pouze s ořechy. Dá se do nich ale ledacos napěchovat, třeba cukr, palmový tuk, stabilizátory, dochucovadla a různá éčka.“ Takovým se vyhýbejte.
Kvalitní výrobky pořídíte například ve zdravých výživách. Když se rozhodnete pro domácí výrobu, ořechy nejprve nasucho v troubě nebo na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a horké je snadněji rozmixujete. Podle potřeby pak během mixování přidejte trochu neutrálního rostlinného oleje. Hodí se arašídy, mandle, kešu, vlašáky i další.
Báječné jsou také letní jahodové koláčky bez mouky nebo mini Pavlova s karamelizovanými meruňkami.