Článek
Semínka a ořechy by měly být každodenní součástí vaší stravy a jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak je konzumovat, je nepečené cukroví. V kombinaci se sušeným ovocem z nich totiž vytvoříte lahodné sladkosti, ze kterých rozhodně nemusíte mít výčitky svědomí (ani když s nimi zatočíte už dávno před Vánocemi :-)). Na rozdíl od klasického cukroví z bílé mouky a cukru je totiž připravené z čistých primárních surovin plných živin, a navíc vás i zasytí, takže ho zdaleka nesníte takové množství (věřte mi, na velkospotřebu cukroví jsem tak trochu expert…).
Následující recepty se nebojte obměňovat – ořechy můžete použít v podstatě jakékoli včetně vlašských a arašídů, ze semínek je kromě máku a sezamu dobré i lněné nebo dýňové. Sušené ovoce jednoduše použijte to, co máte po ruce.
Nepečené makové kuličky se švestkami
Na 16–20 kuliček potřebujete: 100 g máku, 100 g sušených švestek, ½ lžičky skořice, lžičku citronové šťávy, mák na obalení
Postup: Švestky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku změknout. Mezitím pomelte mák (vždy je lepší čerstvě namletý než kupovaný mletý) a smíchejte se skořicí. Švestky slejte a rozmixujte s mákem a citronovou šťávou na hladkou hmotu. Dejte na chvíli zpevnit do lednice a poté tvarujte malé kuličky, které obalujte v máku.
Tip: Pokud by vám kuličky připadaly málo sladké, oslaďte je trochou javorového sirupu či medu. Počítejte pak ale s tím, že bude třeba použít víc máku. Mák a švestky také skvěle ladí s holandským kakaem (stačí dvě lžíce) a kapkou rumu.
Pistáciovo-mandlové kuličky
Na 16–20 kuliček potřebujete: 4–6 velkých sušených fíků, 100 g loupaných mandlí, 100 g neloupaných pistácií, lžíci kokosového oleje
Postup: Fíky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku změknout. Čtvrtinu pistácií si odložte stranou a zbylé spolu s mandlemi lehce nasucho opražte – budou pak mít lepší chuť a snadněji je rozmixujete. Ještě horké ořechy rozmixujte se lžící kokosového tuku, přidejte 4 fíky a znovu propracujte. Pokud by byla hmota příliš drolivá, přidejte další fík. Hmotu pak nechte chvíli zpevnit v lednici a tvarujte z ní malé kuličky, které obalujte ve zbylých nadrcených pistáciích.
Tip: Jestli vám kuličky připadají málo sladké, oslaďte je trochou medu nebo datlového sirupu a přidejte víc oříšků. Pistácie můžete pro zajímavější chuť ovonět lžičkou růžové vody a špetkou kardamomu.
Sezamovo-kakaové kuličky
Na 16–20 kuliček potřebujete: 12 malých vypeckovaných datlí, 100 g sezamu, 3 lžíce holandského kakaa, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, sezam na obalení (já použila světlý i tmavý)
Postup: Pokud nepoužíváte hodně měkké datle, zalejte je vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Mezitím nasucho na pánvi opražte sezam, aby se rozvoněl a šel snáz mixovat. Ještě horký ho pak rozmixujte, přidejte kakao, vanilku, sůl a polovinu datlí a mixujte, až vznikne hladká hmota. Pokud by se směs stále drolila, přidejte další datle. Z hmoty pak tvarujte kuličky (kdyby se těsto moc lepilo, dejte ho na chvíli do lednice), které obalujte v sezamu.
Tip: Kuličky můžete dosladit trochou datlového sirupu nebo medu a obalovat třeba v kokosu.
Po čem saháte, když máte chuť na sladké, ale snažíte se hlídat si linii?