Článek
Postup
01.
Řepu (já kupuji zatavenou ve fólii, protože neobsahuje žádné koření ani konzervanty) a čokoládu rozmixujte dohladka.
02.
Vajíčka prošlehejte s cukrem, přidejte olej a kakao a postupně zapracujte i mouku, kypřicí prášek, sůl a řepu s čokoládou.
03.
Těsto nalijte do lehce vymazané formy vyložené pečicím papírem jako ve videu a pečte asi 50 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.
04.
Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu se smetanou, pořádně rozmíchejte a chvilku počkejte, až poleva zatuhne, aby příliš netekla.
05.
Polevu přelijte přes koláč tak, aby po okrajích lehce stékala. Podle chuti posypejte hoblinkami čokolády a lyofilizovaným ovocem.
Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jestli někdo poznal, že v koláči byla řepa! A pokud vám zachutnal, vyzkoušejte další moučník z řepy, tentokrát s kysanou smetanou.