Hlavní obsah
3,0
(354)

Testováno na lidech! Dříve než cokoli sladkého s červenou řepou vehementně odmítnete, musíme vás upozornit, že řepu v tomto špaldovém koláči nikdo z mnoha (nutno podotknout, že velice zkušených) ochutnavačů nepoznal. Těsto je přitom nádherně vláčné a použít do něj můžete i další zdravější suroviny.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Koláč
  • 60 g hnědého cukru
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 3 ks červené řepy
  • 1 kousek másla
Poleva
  • 100 g hořké čokolády
  • 80 g smetany na vaření 12%
K podávání
  • 1 hrst mrazem sušených malin
  • 1/4 tabulky hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Řepu (já kupuji zatavenou ve fólii, protože neobsahuje žádné koření ani konzervanty) a čokoládu rozmixujte dohladka.

02.

Vajíčka prošlehejte s cukrem, přidejte olej a kakao a postupně zapracujte i mouku, kypřicí prášek, sůl a řepu s čokoládou.

03.

Těsto nalijte do lehce vymazané formy vyložené pečicím papírem jako ve videu a pečte asi 50 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

04.

Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu se smetanou, pořádně rozmíchejte a chvilku počkejte, až poleva zatuhne, aby příliš netekla.

05.

Polevu přelijte přes koláč tak, aby po okrajích lehce stékala. Podle chuti posypejte hoblinkami čokolády a lyofilizovaným ovocem.

Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jestli někdo poznal, že v koláči byla řepa! A pokud vám zachutnal, vyzkoušejte další moučník z řepy, tentokrát s kysanou smetanou.

Načítám