Článek
Postup
01.
Cukety si můžete připravit i den předem: podélně je nožem nebo mandolínou nakrájejte na tenké plátky, z obou stran osolte a nechte alespoň 30 minut (nebo až do druhého dne) vypotit. Použít můžete i škrabku na brambory, s tou vytvoříte plátky mnohem rychleji, ale bude jich také podstatně více, takže je třeba větší pekáč.
02.
Na troše oleje nechte zesklovatět na jemno pokrájenou cibuli, přidejte maso (krůtí, kuřecí či hovězí) a vařečkou ho rozdělujte na kousky, než se zatáhne. Maso nemusí být úplně propečené, protože přijde ještě do trouby.
03.
Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět, osolte a opepřete a okořeňte oblíbenými bylinkami (oregano, bazalka, tymián nebo již namíchaná směs).
04.
Cuketové plátky osušte papírovou utěrkou. K lehce vychladlému masu vmíchejte nastrouhanou mozzarellu a vejce.
05.
Do široké pánve, pekáčku nebo zapékací mísy vlijte omáčku, na každý plátek cukety natřete asi lžíci masové náplně, srolujte a skládejte do pekáčku. Posypejte parmezánem a pečte asi půl hodiny při 180 °C doměkka.
Tip: Hotovou omáčku použijte jenom pokud pospícháte, jinak si uvařte domácí rajčatovou omáčku nebo alespoň rychle ochuťte pasírovaná rajčata jako v receptu plněné papriky s mletým krůtím masem. Masovému základu pak neuškodí nasekaná chilli paprička.
Receptů, co z mletého krůtího masa, máme spoustu. Zkuste krůtí sekanou se sýrem a mrkví, krůtí karbanátky s překvapením nebo rychlé krůtí chilli con carne.