Článek
Rostoucí teploty a měnící se počasí typické pro přicházející jaro přináší potřebu změnit jídelníček. Oproti zimě, kdy jste si dopřávali hutnější a spíše tepelně upravená jídla, se jarní měsíce nesou spíše ve znamení čerstvých potravin, které začínají být lépe dostupné. Jak a z čeho připravit rychlé jarní svačinky, které tělu dodají, co v tomto období potřebuje? Přinášíme recepty přímo od nutričních specialistek.
1. Klára Janíčková: Quinoa salát
Výživová poradkyně a jógová instruktorka Klára Janíčková doporučuje na jaře odlehčit játra a na 2–3 týdny si odpustit tučná jídla, ostré koření, alkohol, vejce a nadýmavou zeleninu. „Místo toho do jídelníčku zahrňte potraviny, které jsou čerstvé, nedráždivé koření, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, libové maso a zdravé rostlinné tuky, třeba řepkový či olivový,“ radí. Všechny zásady splňuje chutný salát quinoa salát s mangem a chřestem podle tohoto receptu.
2. Linda Vykouková: Pomazánka z medvědího česneku
K jaru patří pro mnohé očista těla. „Jíst bychom proto měli především lehká a svěží jídla, jako jsou pestré zeleninové saláty, nabízí se špenát, rukola, ředkvičky, chřest. Neměli bychom zapomenout ani na medvědí česnek, který nejen výborně chutná, ale také působí blahodárně na celé tělo,“ říká nutriční specialistka Linda Vykouková.
Medvědí česnek patří k první jarní zelenině, která po zimě pročistí celé tělo. Je bohatý na vitaminy, minerály a silice, snižuje hladinu cukru v krvi, působí antibakteriálně a antivirově, pomáhá předcházet srdečně-cévním chorobám a chrání tělo před rakovinou. Vychutnat si ho můžete třeba v pomazánce, kterou připravíte podle tohoto receptu.
3. Martina Rusňáková Korejčková: Sýrové muffiny
Výživová odbornice Martina Rusňáková Korejčková nedá na jaře dopustit na sýrové muffiny s cottage sýrem a rajčaty podle tohoto receptu. Proč zrovna taková pochoutka? „Tyto muffiny jsou především dobrým zdrojem bílkovin z vajec, sýru a cottage, dále pak zdrojem vlákniny z ovesné mouky a sušených rajčat,“ říká odbornice a doporučuje je dochutit čerstvými bylinkami. U ní doma je nejoblíbenější varianta s pažitkou, petrželkou nebo bazalkou. K muffinům můžete připravit i míchaný salát ze zelených listů, například z ledového salátu a čerstvých špenátových listů, jarní cibulky a ředkviček.
4. Alena Vídeňská: Pomazánka z tofu a pažitkou
Fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská na jaře veškeré pokrmy obohacuje a zdobí jarními bylinkami. „Mohou jimi být lístky čerstvé pampelišky, medvědího česneku nebo květy sedmikrásek. Teplou kuchyni můžete doplnit o listy kopřivy, které pokrmu dodají správný šmrnc,“ radí. Dopustit ale nedá ani na klasickou pažitku. Právě z té můžete připravit lahodnou pomazánku, kam se přidává i uzené tofu. Recept na pomazánku z tofu s pažitkou omrkněte tady.