Článek
Postup:
01.
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno (budete potřebovat jednu velkou nebo dvě menší mrkve). Z nastrouhané mrkve vytlačte co nejvíc šťávy – pořádně ji vymačkejte nebo vyždímejte v utěrce.
02.
K mrkvi přidejte strouhaný kokos, mouku, prášek do pečiva a koření a pořádně promíchejte.
MRKEV DOKÁŽE UDĚLAT S TĚSTEM ZÁZRAKY
03.
K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh tuhý a lesklý. Jak ušlehat správně sníh dotuha?
04.
Tuhý sníh zlehka vmíchejte po lžících k mrkvi s kokosem, až se všechny sypké suroviny provlhčí a vznikne nadýchané pěnové těsto.
MRKEV SE SKVĚLE HODÍ DO TĚSTA I JAKO NÁPLŇ
05.
Plech vyložte papírem na pečení. Pomocí navlhčené lžíce na něj tvořte z těsta hromádky o velikosti vlašského ořechu. Zvolna je pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až je povrch světle zlatavý a suchý na dotek. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a kokosky nechte v troubě vychladnout.
Tipy: Do těsta můžete přidat hrst jemně nasekaných ořechů a povrch upečených kokosek ozdobně pocákat čokoládovou polevou. Mrkvové kokosky neskladujte příliš dlouho, mají tendenci vlhnout.
Vyzkoušejte zdravé mrkvové lívance s perníkovým kořením anebo ovesné mrkvové sušenky s medem. A už jste měli mrkvové kuličky s kokosem?