Článek
Zdravé lívanečky z ovesných vloček vás nadchnou. Jsou skvělé na víkendovou zimní snídani, ale i jako výborný dezert či sladkost pro děti. K nim si můžete připravit tvaroh se skořicí a taky lahodné a vláčné hrušky pečené v másle.
Ovesné lívanečky s hruškami
Pro 4 osoby budete potřebovat:1 hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 banány, 2 hrušky, 1 měkký tvaroh, 2 lžíce cukru, 1 lžičku skořice, máslo, vlašské ořechy, olej či máslo na smažení
Postup: Do mísy nasypte vločky, přilejte ohřáté mléko a banán nakrájený na plátky. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte sodu a strouhaný kokos a opět promíchejte. (Kokos můžete občas nahradit mandlovou moukou či namletými vlašskými oříšky.) Nejlepší je lívance smažit na přepuštěném másle, výborný je i kokosový olej. Postupně je smažte z obou stran, raději na malém plameni, ať jsou pořádně propečené.
Jakmile dáte na pánev první lívanec, můžete si připravit hrušky na másle.
Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Na jiné pánvičce si rozehřejte dvě lžíce másla a hrušky na něm pomalu ohřívejte, občas je otočte, když začnou hnědnout. Budou hotové přibližně ve stejnou dobu jako lívance. (Kterých bude kolem 10 kusů.)
Také si v misce smíchejte tvaroh s dvěma lžícemi cukru a lžičkou skořice.
A můžete podávat. Lívance potřete tvarohem, poklaďte hruškami a posypejte vlašskými ořechy. Dobrou chuť!
Zalíbila se vám naše dobrota? Příště vyzkoušejte třeba špaldové lívance se zakysanou smetanou a ovocem. A pokud vaše děti mají rády sladké snídaně, můžete jim upéct třeba cereální skořicové čtverečky.