Hlavní obsah
3,4
(48)
Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Kysané zelí obsahuje vitamin C a probiotika prospívající střevům a celkové imunitě. Ideální je naložit si ho doma, u toho kupovaného v obchodě jsou často kvůli sterilizaci tyto prospěšné látky zničeny, vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová a fitness poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu. Takže pokud máte zelí, zkuste tuhle polévku, v zimě zahřeje a přinese vám spoustu zdravotních benefitů.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks brambor
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 list bobkového listu
  • 1 špetka kmínu
  • 250 g uzeného tofu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji. Zasypte mletou paprikou, přidejte zelí, zalijte vývarem, dejte 2 bobkové listy, špetku kmínu, sůl a pepř dle chuti. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Tip: Udělejte si domácí kysané zelí jen ze 3 ingrediencí.

02.

Přidejte na kostky nakrájené brambory. Je lepší je ale předem uvařit, protože v kyselé polévce by se vařily dlouho. 3 lžíce celozrnné mouky rozšlehejte v hrníčku s vodou a přilejte do polévky. Nechte vařit asi 20 minut.

03.

Přidejte na kostičky nakrájené uzené tofu a prolisovaný česnek. Můžete podávat se lžící zakysané smetany.

Načítám