Článek
Postup
01.
Na odměření požijte hrnek o objemu 250 ml. Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka. Čas vaření si zkrátíte, když ji den předem namočíte.
02.
K uvařené čočce vmíchejte vločky (pro bezlepkovou verzi kupte ty opravdu bez lepku) a lněné semínko (nejlépe drcené) a nechte trochu vychladnout. Pokud jíte vejce, nebojte se 1 až 2 v této fázi také přidat.
03.
Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky, velké mrkve nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nasucho opražte směs semínek a ořechů, my jsme dali slunečnici, tykev, vlašáky a lískové. Opraženou směs přidejte k čočce.
04.
Ve stejné pánvi teď na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhané mrkve, osolte a opečte doměkka. Vmíchejte nasekaný česnek, protlak, papriku, majoránku, hořčici a dost opepřete.
05.
Obě směsi smíchejte a přidejte nasekanou petržel. Formu na srnčí hřbet vyložte pečicím papírem, směs do ní přendejte a uhlaďte.
06.
Smíchejte kečup, cukr (hodí se i med nebo javorový sirup) a worcester (ten zase můžete vyměnit za balzamiko) a touto směsí potřete sekanou. Dejte péct na asi 50 minut při 180 °C.
07.
Nechte alespoň 20 minut vychladnout, aby se sekaná lépe krájela, a podávejte. Skvělá je samotná, v chlebu nebo s bramborovou kaší.
SEKANÁ JINAK
Tip
Příště sekanou ochuťte jinými bylinkami (oregano, rozmarýn či bazalka), sušenými rajčaty, lahůdkovým droždím, sušenými brusinkami nebo nastavte restovanými houbami. Přidat můžete také omáčku z kořenové zeleniny à la svíčková.
Hmota je skvělá i do vegetariánských plněných paprik nebo místo masových kuliček.