Článek
Oddenky zázvoru – metr a půl vysoké rostliny se žlutými květy – znali a pro své blahodárné účinky využívali již před třemi tisíci let v Číně a Indii. U nás jeho obliba strmě stoupá v posledních letech.
Zázvor si z hlediska obsahu rozmanitosti látek nezadá se skladem menší chemické továrny – obsahuje přes šest set různých látek.
Příjemně štiplavou typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje. Jedním z nich je gingerol, který je svým chemickým složením podobný kapsaicinu, složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron. Ten se hojně využívá v potravinářství a při výrobě parfémů.
Kromě esenciálních olejů obsahuje zázvor i celou řadu vitaminů, například vitamin A, B1, B2, C, E, a také minerálních látek, jako je sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.
Všelék pro zažívací ústrojí
Účinky na naše zdraví jsou prověřené po několik tisíciletí. Zázvor má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, posiluje celkově imunitní systém, ale rozhodně si jej nemusíte dopřávat pouze při nemocech z nachlazení, jako je rýma, kašel či bolest v krku.
Pomáhá také při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech (tam ale jen v malém množství). Pokud trpíte na pálení žáhy, vědci zjistili, že je šestkrát účinnější než jakýkoli lék. Izoluje kyselost žaludku a při pravidelné konzumaci celkově snižuje výskyt pálení žáhy.
Jelikož zázvor stimuluje produkci žaludečních šťáv, pomáhá vám potravu rychleji a snáze strávit. Tím pomáhá tělu nejen spalovat kalorie, ale také vylučovat škodliviny a jedy, takže má i detoxikační účinky.
Na bolest hlavy i vysoký cholesterol
Na první pohled nevzhledné, avšak zázračné oddenky také snižují cholesterol. Svými účinky na krevní oběh patří mezi top zahřívací potraviny, což oceníte právě na podzim a v zimě. Zázvor jako silný antioxidant navíc zpomaluje určité druhy rakovin, například rakovinu prostaty či prsu.
Bolí vás hlava? Než sáhnete po farmaceuticky vyrobeném léku, zkuste rozkousat a spolknout kousek zázvoru. Kořen má účinky tišící bolest. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.
Pozor na vedlejší účinky
Tak jako mnoho jiných léčivek může mít i zázvor vedlejší účinky. Některým lidem může zažívací obtíže a pálení žáhy ne mírnit, ale naopak způsobovat. Citliví jedinci mohou mít bušení srdce. Nepodávejte ho proto raději dětem. V těhotenství se pak doporučuje pouze omezené množství.
Zázvoru se vyhněte, pokud se léčíte s cukrovkou, užíváte léky na srdce nebo na snížení krvácení.
Do kuchyně
Zázvor má neotřesitelnou pozici v kuchyni. Používá se často v exotických receptech, k ochucení pokrmů z mořských živočichů, ale také při přípravě kachního a vepřového masa. A není to náhoda, dokáže zlepšit stravitelnost těžkých jídel, takže pomáhá zažívání.
Setkat se s ním můžete i ve sladkých receptech, známé jsou například sušenky zázvorky. Málokdo ještě neochutnal zázvorový čaj či limonádu.
Recept na poctivý zázvorový čaj
Přidáváme recept k dobru – už budete vědět, jak správně tento léčivý a lahodný nápoj připravit.
Potřebujete:
- čerstvý zázvor
- citron
- 2 lžičky černého čaje
- med
- 1 skořici vcelku
Postup
01.
Na půl litru vody nastrouhejte na hrubém struhadle přibližně 5 cm zázvoru. Dejte do hrnce a přidejte na kousky nakrájený citron bez kůry a skořici. Zalejte vařící vodou, přidejte černý čaj.
02.
Přikryté nechte přibližně patnáct minut louhovat, poté sceďte, nechte trochu zchladnout a podle chuti přidejte med. Přidaná skořice účinky zázvoru ještě zesílí, můžete ji ale i vynechat.
Zázvorový čaj je už i u nás klasikou, ale používáte zázvor při pečení moučníků? Zkuste koláč s hruškami, zázvorem a skořicí!