Článek
Přehnali jste to s jídlem nebo alkoholem a teď se nemůžete dát kupy? Asi jste si podráždili žaludek a střeva. Trpíte-li nechutenstvím nebo vás stále bolí břicho a provází vás průjem či nadýmání, zkuste pár tradičních a osvědčených tipů z přírodní lékárny – patří mezi ně třeba kurkuma, zázvor, anýz, fenykl, kmín, kopr či máta.
Zázrak zvaný kurkuma
Křeče v žaludku dokážou pěkně znepříjemnit život, proto je lepší s nimi co nejrychleji zatočit. Pomůže vám kurkuma neboli indický šafrán. Rozemletý oddenek této zázračné rostliny je běžně dostupný, protože se často používá k dochucování pokrmů. Když si dvakrát denně rozmícháte lžičku tohoto velmi jemného prášku bez chuti ve sklenici vody a vypijete nebo kurkumu přidáte přímo do jídla, prospějete tím játrům (a tudíž i žlučníku), upravíte činnost střev a posílíte slinivku. Kurkuma totiž obsahuje kurkumin, který má skvělé antibakteriální i antioxidační účinky a zlepšuje chuť k jídlu.

Kurkuma uvolňuje křeče, normalizuje produkci žluči a působí proti nadýmáníFoto: Swapan Photography, Shutterstock.com
Nadýmání zbaví kmín, anýz i máta
Máte nafouklé břicho? Vyzkoušejte kmínový čaj. Na dvě lžičky čerstvě rozdrceného kmínu nalijte šálek vroucí vody. Louhujte 15 minut a potom slijte. Pijte šálek vlažného nápoje třikrát denně, ideálně vždy po jídle. Podobně si můžete připravit i čaj z fenyklu. Ten však bude účinnější, kdy si ho dáte, ještě než začnete jíst.
Od nadýmání vám uleví také sušené listy máty peprné. Přelijte dva gramy máty 200 ml vroucí vody, nechte louhovat 15 minut a pak přeceďte přes sítko. Mátový čaj pijte teplý třikrát až čtyřikrát denně.
Vyzkoušet můžete i léčivé účinky kopru. Stačí, když čajovou lžičku mletých semínek kopru spaříte šálkem vroucí vody. Po 15 minutách slijte a nápoj pijte buď před jídlem, nebo po něm. Podobně se dá připravit i čaj z anýzu. Při jeho konzumaci však buďte opatrní, protože někdo na něj může mít alergii.

Fenykl obecný má mnoho zdravotních účinků, v zimě užijete jeho semena podobná kmínuFoto: Dani Vincek, Shutterstock.com
Připravte si drink z jablečného octa
Zažívání vám zlepší také nápoj s jablečným octem. Na rozdíl od octa bílého obsahuje kyselinu jablečnou, která pomáhá vyrovnat pH v žaludku (tedy přispívá k rovnováze zásad a kyselin). V půllitru vody rozmíchejte dvě čajové lžičky jablečného octa a šálek tohoto drinku si dopřejte třikrát denně.
Proti průjmu zaútočte lesním ovocem
Nemůžete se zbavit průjmu? Spolehněte se na „stahující“ účinky drobného ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky nebo brusinky. Stačí dát do 400 ml vody tři lžíce těchto plodů a pět minut mírně povařit. Nemáte-li k dispozici čerstvé plody, můžete použít sušené. Čaj přeceďte a pijte šálek třikrát až čtyřikrát denně – vždy si připravte čerstvou dávku.

Nápoj z čerstvého či sušeného ovoce dokáže se zažíváním divyFoto: Kenishirotie, Shutterstock.com
Sázka na jistotu: zázvor
Popíjení zázvorového čaje je v poslední době velmi populární. Aby také ne. Vždyť skvělé účinky zázvorového oddenku na lidské zdraví jsou známy po staletí. Možná si však zázvor spojujete pouze s prevencí a úlevou při nachlazení a to je škoda. Jeho působení je málem „univerzální“ – dáte-li si šálek zázvorového čaje po jídle, přispějete tím ke zklidnění trávicího systému.
K přípravě účinného nápoje je nejlepší použít očištěný čerstvý zázvorový oddenek. Uřízněte asi centimetr a najemno nastrouhejte. Pak přelijte litrem horké (nikoli však vroucí!) vody, po chvíli přidejte šťávu z celého citronu a dvě až tři lžíce včelího medu. Zázvor však není vhodný pro každého a namístě je opatrnost – zejména v těhotenství, při cukrovce či srdečních onemocněních.
Který přírodní prostředek na trávicí obtíže se osvědčuje vám?