Článek
Kromě toho, že se jedná o jedno z nejrozšířenějších koření na světě, je kořen zázvoru již od nepaměti užíván jako lék pro všemožné zdravotní problémy. Přínos zázvoru pro zdraví je stále více uznáván nejen alternativní, ale i západní medicínou. Má nízký obsah kalorií, zato ale obsahuje mnoho cenných živin, jako je železo, vitamin C, draslík, hořčík a zinek. Jeho užití je mimořádně variabilní – můžete si jej vychutnat čerstvý, sušený, v prášku, nakládaný, jako olej nebo i formou džusu či čaje.
Čajová varianta je nejobvyklejší a snadno ji připravíte doma. Dva centimetry oloupaného zázvoru nastrouhejte na hrubším struhadle, zalijte litrem vroucí vody a oslaďte lžící medu. Nechte 10 minut odstát, poté sceďte, vmíchejte šťávu z půlky citronu a podávejte.
A tohle je pět dobrých důvodů, proč zázvor zařadit do svého jídelníčku.
ZÁZVOR CHUTNÁ
Potlačuje nevolnost
Zázvor je balzám na podrážděný žaludek. Tiší žaludeční obtíže při nevolnosti z cest, těhotenství nebo dokonce po chemoterapii. Je to díky množství bioaktivních látek, které obsahuje. Stačí čtvrt lžičky strouhaného zázvoru přelít šálkem vroucí vody, přidat pár kapek citronové šťávy a lžičku medu. Nechat pár minut odstát, poté scedit a vypít.
Bojuje s infekcemi i bolestí
Čerstvý zázvor je nejlepší z bojovníků proti virům. To potvrdila i laboratorní studie zveřejněná v americkém časopise „Journal of Ethnopharmacology“. Další studie se přidávají. Zázvorová mast či olej prý snižují tuhost a bolest u lidí trpících osteoartrózou a tiší namožené svaly po sportu (zlepšuje totiž cirkulaci a průtok krve).
Zbavuje nadýmání a zácpy
Trávicí enzym zingibain pomáhá tělu rozkládat bílkoviny. Díky tomu prochází konzumované jídlo tělem snadněji. To pak vede ke zmírnění plynatosti a zácpy. A hádejte, jaké koření je na tento zázračný enzym velmi bohaté. Zázvor samozřejmě.
„Současným stylem stravování tělo zatěžujeme a právě zázvor díky enzymům velmi ulehčuje trávení,“ potvrzuje Ing. Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Tišnova. „Ráda jej přidávám například i do domácích sušenek. V lednici vydrží velmi dlouho, tak je neustále po ruce,“ dodává. Další odbornice na zdravý životní styl, Ing. Radka Pamětická z Prahy, doporučuje pro zmírnění bolestí břicha od větrů svařit bílé víno a v něm 10 g nastrouhaného zázvoru s pořádnou špetkou kmínu. Přeceďte a jeden šálek popíjejte po doušcích během celého dne.
Minimalizuje menstruační křeče
Íránská studie zveřejněná v časopise „Alternative and Complementary Medicine“ zjistila, že při potlačení menstruačních bolestí může zázvor zafungovat podobně jako oblíbená růžová tabletka. V horké vodě smíchejte dvě lžíce nastrouhaného zázvoru s citronovou šťávou a medem a vychutnejte si tento nápoj plný zdraví místo této oblíbené pilulky. „Doporučuji také přidávat do nápoje kardamon a koriandr. Nejúčinnější je čerstvý zázvor do nápoje použít strouhaný či umletý,“ radí Radka Pamětická. Tento nápoj podle ní funguje i při nástupu chřipky – v takovém případě je vhodné ho vypít až klidně 3 litry denně.
Redukuje hmotnost
Bylinky, koření a různé čaje jsou obecně přínosem při snižování hmotnosti. Přidaná chuť pomůže pocitu nasycení. Ani zázvor není výjimkou. V jeho případě se navíc přidává zvýšená termogeneze, ohřev těla, s čímž souvisí snížení pocitu hladu. Díky tomu má zázvor velký potenciál vést vaši váhu tím správným směrem.
Nejen těhulky, pozor
I přes všechny výhody, které konzumace zázvoru přináší, jeho užívání není vhodné u těhotných žen, dětí a jedinců trpících jakýmikoliv typy vředů v trávicím traktu či chronickým zánětem slepého střeva. „Je to pořád bylina – tedy droga, a její antioxidační účinky mohou mít pro plod i děti opačný efekt. Všeobecně jakékoliv užívání bylin ve větším množství není pro malé děti a těhotné vhodné,“ informuje Radka Pamětická.
U zmíněných skupin proto doporučuje maximálně jeden šálek denně – do 10 g strouhaného zázvoru. Výrazná až štípavá chuť zázvoru, navíc třeba v kombinaci s citronem, může, stejně jako ostatní palčivé druhy koření, citlivý žaludek podráždit. „Někomu se zázvor při nevolnostech v těhotenství v menších dávkách doporučuje, ale někomu naopak ještě více podráždí žaludek,“ dodává odbornice. I u zázvoru proto platí, že všeho s mírou a vnímat vlastní tělesné reakce a pocity. Více v článku (Ne)bezpečný zázvor: Kdo ho nesmí? Budete se divit.
A jak často si dopřáváte zázvor vy?