Článek
Kromě šťavnaté, sladké chuti mají řadu zdravotních benefitů. Víte, že slouží jako dobrá prevence před vznikem infekcí, posilují imunitu a detoxikují organismus? Jsou dietní, chrání cévy a mají i protirakovinné účinky. Zjišťovali jsme, co všechno se změní ve vašem těle, když budete jíst pomeranče pravidelně.
1. Vitamin C na lepší imunitu
Pomeranče jsou ohromnou zásobárnou vitaminu C, který pomáhá tělu bránit se infekcím a bakteriím. Je důležitý pro lepší hojení ran a významně podporuje imunitu. Nemáte-li dostatek vitaminu C, můžou se vám více kazit zuby, budete mít křehčí kosti a tím pádem budete náchylnější k jejich zlomení. Z dlouhodobého nedostatku tohoto vitaminu by vám mohly dokonce ochabnout svaly. Zvláště pokud jste aktivními sportovci, měli byste dbát na jeho dostatečný přísun. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí mezi 60 až 100 mg.
A v pouhém jednom kusu pomeranče je asi 75 mg vitaminu C! Kromě céčka obsahuje také vitaminy A, B1, B2 a kyselinu listovou, která je nezbytná pro růst a dělení buněk a měly by ji hojně konzumovat všechny ženy, které plánují miminko.
2. Kyselina listová, když chcete otěhotnět
Kyselina listová je totiž nezbytná pro zdravý vývoj nervového systému plodu a také působí jako antioxidant, tedy účinně odbourává volné radikály, které poškozují buňky, způsobují mnohé zdravotní nepříjemnosti a jsou rakovinotvorné. Pomeranče ale obsahují také kyselinu citronovou, která podporuje účinek vitaminu C, a společně vylučují další toxické látky z těla, například kyselinu močovou (znáte tyhle superpotraviny z lesa?).
Krom toho je v každém syrovém ovoci vysoký podíl vlákniny, která se v trávicím traktu nerozkládá, zato má schopnost na sebe nabalit různé zplodiny a čistí tak tělo od nežádoucích látek v těle. Navíc absorbuje vodu, čímž podporuje činnost střev.
3. Nižší cholesterol i tlak
Pomeranče by měli konzumovat ve zvýšené míře lidé, kteří trpí hypertenzí nebo mají problémy s cholesterolem. Toto ovoce totiž snižuje obojí. A to opět díky již zmíněné rozpustné vláknině, konkrétně pektinu. Krom toho obsahuje draslík, který se stará o zdravý srdeční rytmus. Pokud tedy trpíte arytmiemi, určitě nic nezkazíte, když konzumaci pomerančů zvýšíte.
4. Proti horečce i nachlazení
Pomeranče jsou z 80 procent voda. Proto jsou dobré proti nachlazení a také horečce, neboť přirozeně ochlazují tělo. Díky velkému množství vody jsou močopudné, takže podpoříte ledviny a rychle dostanete z těla bacily. Při chřipce byste jich měli sníst až tři denně, a to celé. Spoustu z těchto zdraví prospěšných látek je v dužině, nikoli jen ve vymačkané šťávě, natožpak v kupovaných džusech.
5. Lepší zrak a prevence rakoviny
Vitamin A zase udržuje ve zdraví oční sliznice a chrání je před postupnou degenerací, způsobenou věkem. Dostatek tohoto vitaminu vás ochrání i před řadou očních onemocnění, které způsobují slepotu.
Srpky pomeranče fungují dokonce jako prevence proti rakovině trávicího traktu. A to díky látkám zvaným flavonoidy a karotenoidy, které pomáhají v těle ničit volné radikály, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Australská národní vědecká agentura CSIRO zjistila, že konzumací citrusových plodů lze snížit riziko vzniku rakoviny hrtanu, úst a žaludku až o 50 procent! A to není málo.