Článek
Určitě víte, že nejlepším pitím je obyčejná voda. Jenže co dělat, když člověku moc nechutná? Řešením může být přidat citron a okurku. Tyto dvě chuti se ve vodě skvěle spojí, vám se chce díky tomu pít víc a víc, což tělo mile osvěžuje a užitečně hydratuje.
Jak si nápoj připravit
Na půl litru vody byste měli spotřebovat jednu střední okurku a dva citrony. Může se to zdát jako velké množství, odrazí se ale na výraznější chuti, pro niž si nápoj zamilujete. Okurky oškrábejte a nakrájejte na kolečka, z citronů vymačkejte šťávu. Pro zlepšení chuti můžete přidat 10 lístků máty, lžičku medu a půl lžičky mletého či strouhaného zázvoru. Všechny ingredience přidejte do vody a nechte odstát, klidně i 8 hodin. A jaké benefity vám kromě hydratace takový nápoj přinese?
1. Dodá cenné antioxidanty
Okurka i citronová šťáva dodají cenné antioxidanty, jejichž aktivita pomáhá snižovat koncentraci volných radikálů poškozujících buňky. Okurkovo-citronový nápoj tak posílí imunitu i vitalitu všech buněk v těle.
2. Zmírní pocity hladu
Mlsná často přichází v těch nejnevhodnějších okamžicích a vytrvale našeptává, že je čas dopřát si něco dobrého, tedy tučného a (nebo) sladkého, a to i ve chvílích, kdy nemáte hlad. Právě takové nebezpečné nutkání může pomoci zahnat voda s citronem a okurkou – jednak hlad a chuť bývají dost často jen převlečenou žízní, jednak díky osvěžující chuti nápoje snáze zapomenete na nezdravé pochutiny.
3. Pomůže zhubnout
Nejen tím, že zaženete chutě, můžete zhubnout. Mnoho lidí se drží zvyku, že před jídlem vypijí sklenici vody, aby částečně zaplnili žaludek a předešli přejedení. Citron, okurka a voda na funkčnosti této zvyklosti v podstatě nic nemění, z praktického hlediska ale přidají chuť, díky níž se na svou sklenku před jídlem budete těšit a nebudete ji vnímat jako nutné zlo.
Pokud jste byli zvyklí zahánět žízeň slazenými nápoji a vyměníte je za vodu s citronem a okurkou, nebudete navíc přijímat nadbytečné kilokalorie. „Sklenice slazené limonády obsahuje asi 150 kcal. Sklenice vody s citronem a okurkou obsahuje kolem 5 kcal, záleží na množství vymačkané citronové šťávy a okurky. Sami si spočítejte, kolik kilokalorií můžete denně ušetřit, když vyměníte limonádu za vodu s citronem a okurkou,“ říká výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová.
4. Podpoří trávení
Kromě toho, že sklenka citronovo-okurkové vody před jídlem zaplní žaludek, také posílí trávení. „Nejvýrazněji působí kyselá chuť v játrech, kde kompenzuje účinky tučných a těžkých jídel – rozkládá tuky a proteiny, které se pak snadněji vstřebávají. Nakyslou chuť citronu skvěle doplní okurka, jejíž šťávy rovněž napomáhají trávení,“ vysvětluje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.
5. Postará se o pokožku
Okurka obsahuje plno vody, která pokožku hydratuje, vedle ní také určité množství vitaminů a minerálů, které ji zase vyživují. Citron je bohatý na vitamin C a další antioxidanty, které zabraňují poškozování buněk vlivem oxidačního stresu, předčasnému stárnutí a tvorbě vrásek.
6. Bojuje se zadržováním tekutin
Nejen, že tělo hydratuje, současně voda s citronem a okurkou bojuje i s nepříjemným zadržováním tekutin, což zase pomáhá regulovat krevní tlak. To ocení zejména (ale nejen) lidé s hypertenzí (vysoký krevní tlak).
A pokud vás chuť na sladkou limonádu občas přepadne, zkuste domácí kořeněnou colu, která je zdravější.