Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Kapusta se tváří jako docela obyčejná zelenina, přitom jde o velkou zásobárnu vitaminů i minerálních látek. Oceníte jí i při shazování nadbytečných kil. Je totiž bohatá na vlákninu a vyvolává pocit sytosti. Zkuste vynikající závitky!

30 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 50 g krupek
  • 24 listů kapusty
  • 1 lžička saturejky
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml hovězího vývaru
Omáčka
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce křenu
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 200 ml mléka
  • 150 g smetany
Článek

Postup

01.

Krupky propláchněte a v osolené vodě je vařte asi 25 minut. Listy kapusty opatrně rozdělte, opláchněte a vařte je 5 minut, pak je ihned propláchněte studenou vodou.

02.

Saturejku promíchejte s krupkami, masem, prolisovaným stroužkem česneku, hořčicí a podle chuti osolte a opepřete.

03.

Troubu předehřejte na 200 °C. Směs rozdělte na 12 porcí. Každou zabalte do listu kapusty a pevně zmáčkněte nebo svažte provázkem. Poskládejte je do máslem vymazaného pekáčku. Pak je zalejte vývarem a dejte péct na 25 minut do trouby. V průběhu pečení je přelévejte.

04.

Mezitím nechte na pánvi rozpustit máslo a přimíchejte mouku. Zalejte mlékem, trochou vývaru a smetanou. Vmíchejte polovinu křenu a víno. Omáčku krátce povařte a míchejte metličkou. Kapary krátce opečte na oleji. Hotový pokrm přelejte omáčkou, posypte kapary a zbylým křenem.

Pokud máte kapustu rádi, jistě neodoláte dalším třem tipům na skvělé recepty s touto výživnou pochoutkou.

Související témata:

Načítám