Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte univerzální těsto (lze plnit sladkou i slanou náplní). Ve větší míse smíchejte mouku, tvaroh, máslo a vajíčka, která jste nechali chvíli stát při pokojové teplotě. Je dobré si máslo nakrájet na menší kousky, jde to pak lépe. Těsto je hotové, když je vláčné, nesmí lepit a musí být pevné. Kdyby bylo hodně měkké a lepilo se, nebojte se přisypat trochu víc mouky. Bochánek zakryjte fólií a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.
02.
Pak těsto rozdělte na dva díly. Oba rozválejte na pomoučeném vále na placky asi 3 milimetry tenké. Jednu naplňte tvarohem, který poklaďte hruškami nakrájenými na plátky a rozinkami, druhý směsí z nastrouhané nivy a tuňáka spojenou ostrým kečupem.
03.
Obě těsta zaviňte jako klasický štrúdl a potřete rozšlehaným vajíčkem. Můj tip je, že těsto propíchnu z vrchu asi třikrát vidličkou, aby nepraskalo. Pečte tak půl hodiny na 180 stupňů, ale každý podle své trouby. Sladký štrúdl můžete podávat se šlehačkou.
Z tvarohového těsta můžete uvařit i výborné ovocné knedlíky.