Článek
Postup
01.
Do mísy odměřte mouku, přidejte na kostky nakrájené máslo, jogurt a půl lžičky soli. Vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu.
02.
Mezitím připravte náplň. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Pak je orestujte na oleji. Přidejte lučinu, osolte, opepřete, promíchejte, stáhněte z ohně, pak vmíchejte nasekaný koriandr.
03.
Vychlazené těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi půl centimetru. Poklaďte vychladlou mrkvovou směsí, opatrně zaviňte a okraje pevně přimáčkněte.
04.
Závin dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Na několika místech propíchněte vidličkou a dejte přibližně na 20 až 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Tip: Pokud je pro vás koriandr příliš aromatický, nahraďte ho nasekanou hladkolistou petrželkou.
Jste spíše na maso než na mrkev? Upečte si smetanový závin s masem.