Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oleji. Když začne na okrajích zlátnout, přidejte mleté hovězí maso a opékejte, dokud celé nezhnědne a nezačne se samo rozpadat. Osolte, opepřete a podle potřeby průběžně podlévejte vodou. Takto duste doměkka asi 20 minut.
02.
Mezitím pokrájejte na kousky rozmrazenou brokolici a nakonec vmíchejte k masu. Směs nechte vychladnout, jinak by rozpustila těsto.
03.
Křehké koláčové těsto rozválejte na plát velký asi 30 x 45 cm jako na klasický závin. Doprostřed naneste po celé délce masovou směs a posypte ji sýrem.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Okraje na obou stranách nakrájejte rádélkem kolmo k masu na proužky široké asi 1,5 cm. Nedokrajujte je až úplně k masu, nechte vedle něj asi půlcentimetrový pruh, aby maso nevyteklo. Když máte hotovo (výsledek vypadá jako oboustranný hřeben s masem uprostřed), proužky začněte skládat proti sobě přes maso. Vždy je trochu přimáčkněte k sobě, aby se během pečení nerozlepily. I když to takto popsané možná zní složitě, jakmile budete stát nad štrúdlem, hned vám bude vše jasné.
05.
Zabalte konce závinu, potřete rozšlehaným vejcem a vložte na asi 20 minut do trouby, až se závin upeče dozlatova. Podávejte ideálně se zeleninovým salátem.
Milujete záviny a štrúdly? Oslaďte si s nimi život! Upečte si voňavý štrúdl s hruškami nebo makový závin se zakysanou smetanou.