Článek
Určující veletrh EuroCucina v Miláně, který představí trendy pro nadcházející období, se teprve bude konat, ale už teď víme, že i nadále přetrvávají trendy z minulých let. „Trendsetteři, kteří sledují směrování globálních trendů a zkoumají požadavky spotřebitelů, doporučují vzhled přírodních materiálů, především věrné imitace dekorů dřeva a kamene,“ říká Dušan Všelicha, ředitel marketingu Oresi. Zjistili, že právě o tyto materiály je stále největší zájem.
Černo-bílá kuchyně
„Pokud jde o barvy, převládají ty tmavší, nicméně i do kuchyňského světa se už propašoval trend pastelových tónů, zejména zeleného, tyrkysového či korálově červeného. Populární jsou dřevodekory. Nově se objevují v antracitové, to je tmavší odstín šedé, a černé barvě,“ rozvádí dále Lenka Lehečková, marketingová manažerka společnosti Siko. Takhle vypadá luxusní kuchyně v černé.
Podle Dušana Všelichy se však u mnoha světových výrobců do popředí postupně vrací bílá barva ve všech svých odstínech. Ta je mimochodem navzdory všem trendům v české kotlině již léta nejoblíbenější.
Co se týče povrchu, žádný oslnivý lesk nečekejte, naopak žádaný je super mat. Povrch skříněk vyladili výrobci už natolik, že otisk ruky nezanechá na povrchu žádnou skvrnu.
Kuchyně, nebo obývák?
Stále oblíbenější je propojení kuchyně s obytným prostorem. Moderní kuchyně ve spojení s obývákem tak trochu připomíná svým vzhledem kdysi obvyklé stěny. S tím souvisí i návrat horních skříněk.
„V minulých letech se od horních skříněk ustupovalo. Mnohdy je nahrazovaly otevřené police nebo se kuchyň schovávala za různé systémy dveří a rolet. Ze současné bytové situace ale vyplývá, že se opět využívá a bude využívat každé volné místo a horní zvýšené skříňky se věší až ke stropu,“ vysvětluje Dušan Všelicha.
Do takových XL skříněk pak schováte více potřebných věcí a zároveň právě ony vytvoří kýžený dojem obývákové stěny.
Čím chytřejší, tím lepší
Dalo by se říci – čím inteligentnější, tím lákavější. Tedy chytré funkce a propojení spotřebičů s telefony a tablety. Nové technologie umožňují spotřebiče nejen dálkově ovládat, ale nabízejí rady, postupy, recepty a tipy, díky kterým je práce s nimi efektivnější, šetří čas a poskytuje požadovaný komfort. „Trendem jsou například digestoře zabudované pod sporákem, se spodním odtahem. Na první pohled ani nepoznáte, že tam digestoř vůbec je,“ říká Lenka Lehečková.
A co náčiní a doplňky?
Pokud byste i samotné náčiní a doplňky chtěli podřídit tomu, co právě letí, vsaďte na přírodní materiály, bílou barvu a keramiku (jak podle nádobí poznáte, že moc solíte). „Opravdu in a současně nadčasová je třeba žíhaná keramika. Najdete ji snad v každé kolekci předních skandinávských značek a je stále populárnější. Dodá šmrnc kuchyni snad každého stylu,“ míní Soňa Šáliová, marketingová specialistka z Bella Rose.
Oblibu takové keramiky i při samotném vaření vyzdvihuje i Tereza Olszyński z obchodu La Almara. „Je spolehlivá. Hodí se do myčky nádobí a do jakéhokoli typu trouby, snese teplotu do 220 °C. A hlavně sama o sobě plní i funkci dekorativní.“
Módní diktát fandí jednoduchému a nadčasovému stylu. Ale nehledě na trendy jsou stálicí i venkovsky laděné kuchyně, hlavně pro svoji útulnost.