Článek
Postup
01.
Kokos opražte nasucho na pánvi. Jablka nebo hrušky pokrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem a skořicí. Rozinky buď předem namočte do rumu, nebo je s ním krátce zahřejte, aby rychleji nabobtnaly.
02.
Na plátu těsta si podélně naznačte třetiny a boční části pokrájejte ostrým nožem nebo rádlem na proužky jako ve videu.
03.
Na střední část rozložte kokos (další dobrá alternativa strouhanky je perník na strouhání nebo vločky), na něj jablka, rozinky a nakonec kousky másla.
04.
Proužky těsta zapleťte podle videonávodu, závin potřete vajíčkem, posypejte trochou cukru a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova. Hotový můžete bohatě pocukrovat.
Štrúdl nemusí být jen z jablek. Vyzkoušejte třešňový závin s tvarohem nebo švestkový štrúdl s mákem. A jestli opravdu spěcháte a vaření moc nedáte, upečte si bleskový čokoládový závin jen ze tří ingrediencí – je luxusní a lehčí recept nenajdete!