Článek
01.
Do mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte teplou vodou. Překryjte mísu utěrkou, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
02.
Do mísy přidejte žloutek, sůl, olej a zpracujte těsto. Vraťte do mísy a nechte kynout alespoň 45 minut.
03.
Než vykyne těsto, ve vysoké nádobě promixujte ingredience na pesto.
04.
Těsto vyválejte na plát cca 30 x 35 cm. Potřete pestem a stočte na délku do rolády. Spoj nechte vespod, shora roládu rozkrojte téměř po celé délce. Lepší je nedokrajovat ji až do konce. Vzniknout tak dva prameny, ty stočte přes sebe a přendejte na plech vyložený pečicím papírem
05.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.
Máte pro pečení chleba slabost a rádi experimentujete? Pak byste měli vyzkoušet i recept na nekynutý chléb s červenou řepou a slaným sýerm nebo vynikající zdravý žitný kváskový chléb bez hnětení.