Článek
Postup
01.
Cukety podélně seřízněte a vydlabejte. Můžete použít i kulaté cukety nebo prostřídat zelené a žluté. Dužinu nakrájejte nadrobno.
02.
V pánvi na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte mleté maso a opečte ho dohněda. Pak směs poprašte římským kmínem a paprikou a promíchejte.
03.
Přidejte vydlabanou dužinu z cuket, prolisovaný stroužek česneku, nasekanou chilli papričku, rajčata, tymián a směs osolte a opepřete. Podle potřeby můžete dolít trošku vody a směs poduste chvíli pod pokličkou. Pak vmíchejte sterilované fazole a stáhněte z ohně.
04.
Na omáčku promíchejte loupaná rajčata s nasekanými stroužky česneku, najemno nakrájenou cibulí a lístky bazalky. Směs podle chuti osolte a opepřete a nalijte ji do pekáčku.
05.
Vydlabané cukety naplňte masovou směsí a vyskládejte je do pekáčku na rajčatovou omáčku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak přidejte nadrobený sýr a vložte na dalších pět minut do trouby. Jak vyrobit domácí balkánský sýr?
Tip: Na posypání můžete použít i mozzarellu nebo čedar. Hotový pokrm podávejte s opečeným toustem. Upečete si domácí toustový chléb?
Cuketa je perfektní dietní potravina. Jestli se chcete udržet fit, dejte si vaječnou omeletu s cuketou a slaným sýrem nebo cuketová hnízda se zapečenými vejci.