Článek
Postup
01.
Mléko nalijte do hrnce, přidejte větší cibuli nakrájenou na osminy, muškátový květ a bobkový list. Přiveďte k varu a odstavte z plotny. Nechte vychladnout, mezitím si připravte zbytek.
02.
Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vložte do osolené vody a sedm až deset minut povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout.
03.
Zchladlé mléko sceďte. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a zaprašte jej hladkou moukou. Za častého míchání nechte zpěnit a vyrobte bledou jíšku. Metlou po částech všlehejte mléko, až vznikne hladký krémový bešamel. Dochuťte špetkou muškátového oříšku a trochou soli.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem a rozložte do ní předvařený květák. Strouhanku smíchejte s tučnějším strouhaným sýrem. Na květák nalijte horký bešamel a posypte sýrovou strouhankou. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podívejte s čerstvou zeleninou.
Jak máte květák nejraději vy?