Hlavní obsah
2,9
(115)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pokud už vás omrzely všechny mozečky, smažené kousky nebo placky, je načase zkusit květák zadělávaný, respektive zapečený v jemném bešamelu. Víme, jak na to!

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Bešamel
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 1 ks cibule
  • 2 špetky muškátového květu
  • 3 listy bobkového listu
  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
Květák
  • 1 ks květáku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 hrst sýra
Článek

Postup

01.

Mléko nalijte do hrnce, přidejte větší cibuli nakrájenou na osminy, muškátový květ a bobkový list. Přiveďte k varu a odstavte z plotny. Nechte vychladnout, mezitím si připravte zbytek.

02.

Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vložte do osolené vody a sedm až deset minut povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout.

03.

Zchladlé mléko sceďte. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a zaprašte jej hladkou moukou. Za častého míchání nechte zpěnit a vyrobte bledou jíšku. Metlou po částech všlehejte mléko, až vznikne hladký krémový bešamel. Dochuťte špetkou muškátového oříšku a trochou soli.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem a rozložte do ní předvařený květák. Strouhanku smíchejte s tučnějším strouhaným sýrem. Na květák nalijte horký bešamel a posypte sýrovou strouhankou. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podívejte s čerstvou zeleninou.

Jak máte květák nejraději vy?

Načítám