Hlavní obsah
3,0
(69)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pórek je úžasná cibulovina, která se perfektně hodí třeba na zapékání s krémovými omáčkami. Zkusíte to s námi?

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Bešamel
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Krutony
  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
Pórek
  • 120 g čedaru
  • 4 ks pórku
  • 1 lžíce tuku
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pórek, respektive jeho bílou a světle zelenou část, nakrájejte na silnější kolečka, celkem by jich mělo být asi 800–900 g. Podle velikosti to odpovídá 4–5 celým pórkům. Sýr nastrouhejte nahrubo.

02.

Připravte bešamel. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku. Když začne růžovět, podlijte ji ideálně horkým mlékem – čím studenější mléko bude, tím víc to bude ze začátku prskat. Jíšku do mléka důkladně rozmíchejte, aby byl vzniklý bešamel krásně hladký a krémový. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte pár chvil zchladnout.

03.

Toastový chleba nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olivovým olejem a utřeným česnekem. Sýr vmíchejte do lehce zchladlého bešamelu a nakonec promíchejte i s pórkem. 

04.

Směs urovnejte do zapékací misky nebo koláčové formy, kterou jste lehce vymazali olejem nebo kouskem másla. Posypte připravenými krutony a dejte na 25 minut zapéct dokřupava do trouby. Podávejte ještě horké.

Takto gratinovaný pórek se hodí jako hlavní chod i jako netradiční příloha k masu – neváhejte a vyzkoušejte obě možnosti!

Načítám