Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Pórek, respektive jeho bílou a světle zelenou část, nakrájejte na silnější kolečka, celkem by jich mělo být asi 800–900 g. Podle velikosti to odpovídá 4–5 celým pórkům. Sýr nastrouhejte nahrubo.
02.
Připravte bešamel. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku. Když začne růžovět, podlijte ji ideálně horkým mlékem – čím studenější mléko bude, tím víc to bude ze začátku prskat. Jíšku do mléka důkladně rozmíchejte, aby byl vzniklý bešamel krásně hladký a krémový. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte pár chvil zchladnout.
03.
Toastový chleba nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olivovým olejem a utřeným česnekem. Sýr vmíchejte do lehce zchladlého bešamelu a nakonec promíchejte i s pórkem.
04.
Směs urovnejte do zapékací misky nebo koláčové formy, kterou jste lehce vymazali olejem nebo kouskem másla. Posypte připravenými krutony a dejte na 25 minut zapéct dokřupava do trouby. Podávejte ještě horké.
Takto gratinovaný pórek se hodí jako hlavní chod i jako netradiční příloha k masu – neváhejte a vyzkoušejte obě možnosti!