Článek
Postup
01.
V misce metličkou prošlehejte suroviny na salátovou zálivku, zlehka v ní obalte lístky rukoly a nechte chvilku stranou.
02.
Ve velké skleněné míse prošlehejte dvě lžíce oleje, špetku soli, půl lžičky cukru a lístky tymiánu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na osminy a řádně promíchejte v míse s olejem. Plech vyložte papírem na pečení, přesuňte na něj cibuli a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
03.
Do uvolněné mísy nakrájejte (pomocí mandolíny) na tenká kolečka omytou a oloupanou řepu. Přidejte čtyři lžíce oleje, půl lžičky cukru, špetku soli a pepře, tymián a dobře promíchejte. Řepu rozprostřete v tenké vrstvě na plech k cibuli a dál společně pečte, občas promíchejte.
04.
Zatímco se peče zelenina, nasucho opečte plátky chleba. Asi po půl hodině pečení by měla mít cibule lehce zkaramelizované okraje a řepa by měla být vláčná, ale stále lehounce křupavá. Vyjměte zeleninu a přepněte troubu na gril.
05.
Každý krajíc chleba pokapejte lžící olivového oleje, navršte na něj pečenou řepu, přidejte kolečko kozího sýra a ještě minutku zapečte pod grilem (dobře hlídejte, trouba je rozpálená a sýru postačí opravdu chvilka).
06.
Na talíř dejte malou hrst salátu, přidejte opečený chléb, navrch přidejte ještě cibuli, pár lístků rukoly, piniová semínka a zakápněte balzamikovou redukcí. Ihned podávejte.
07.
Místo piniových oříšků můžete použít vlašské ořechy nebo nadrcená dýňová semínka. Balzamikovou redukci skvěle nahradí kapka medu.
Jestli máte rádi červenou řepu, mohl by vám chutnat také salát z řepy, čočky a sýru nebo tyhle skvělé řepné karbanátky.