Článek
Postup
01.
Nejdřív se pusťte do výroby masových kuliček. Do misky nakrájejte pečivo nadrobno a zalijte vlahým mlékem. Nechte chvíli nasáknout a pak přidejte maso, žloutek, prolisovaný česnek, větší špetku soli a pepř. Důkladně promíchejte.
02.
Z masové směsi vyvalujte mezi dlaněmi kuličky s průměrem asi jako padesátikoruna.
03.
Na omáčku nalijte do širšího hrnce olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte dozlatova. Zalijte drcenými rajčaty a zeleninovým vývarem. Přidejte tymián, bobkový list a římský kmín. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do omáčky opatrně vkládejte kuličky. Nemíchejte, případně jen lehce odhrňte vařečkou, aby se vám tam všechny vešly. Takto nechte vařit pět minut.
04.
Mezitím nakrájejte žampiony na slabé plátky a po pěti minutách varu je přidejte do omáčky ke kuličkám a opatrně promíchejte. Nechte zvolna probublávat 20 minut. Nakonec přidejte petrželku a promíchejte.
05.
Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Promíchejte s omáčkou a poté přeložte do zapékací mísy. Povrch pokapejte zakysanou smetanou a posypejte nastrouhaným sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C dozlatova – bude to trvat asi 20 minut.
Dobrých receptů na těstoviny není nikdy dost. Zařaďte do svého repertoáru i nejlepší špagety carbonara anebo osvědčený recept na lasagne s boloňským ragú. A pokud hledáte nějakou rychlovku, potěší vás špagety s tuňákem a rajčaty.