Hlavní obsah

Zapečené těstoviny 3x jinak: S dýní, houbami i karamelizovanou cibulkou

Foto: Jan Přibylský

Zamícháno, zapečeno, může se podávat!Foto: Jan Přibylský

Nevíte, co připravit k večeři? Těstoviny nikdy nezklamou. Vyzkoušejte je v několika luxusních variacích, a to zapečené s dýní, voňavými houbami nebo s úžasnou karamelizovanou cibulkou!

Článek

Těstoviny jsou oblíbené jako velice chutný a poměrně lehký hlavní chod. Musí se ale umět dobře uvařit. Správně uvařené těstoviny by měly být připraveny takzvaně al dente neboli na skus. Potřebujete dostatek vody, nejméně litr vody na 100 g těstovin, v tom se často chybuje. Do jednoho litru vody patří asi 5 až 10 g soli. Sůl do vody přidejte až ve chvíli, kdy se začíná lehce vařit, hned poté vhazujte těstoviny. Doba vaření může být někdy odlišná než ta uvedená na obalu, proto je v průběhu vaření ochutnejte.

Těstoviny s dýní

Na 4 porce potřebujete: 1 balení těstovin farfalle, 1 malou dýni hokkaidó, ½ hlávky čínského zelí, 1 cibuli, 200 ml smetany ke šlehání (30%), 2 vejce, 2 mozzarelly, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, olej, bylinky podle chuti

Foto: Jan PřibylskýMuškátový oříšek celý pokrm krásně provoní

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji. Přidejte nakrájené zelí, orestujte, osolte a stáhněte z ohně. Těstoviny uvařte podle návodu. Dno pekáčku vytřete olejem. Scezené těstoviny promíchejte se směsí z pánve a na kostičky nakrájenou dýní.

Takto připravené těstoviny dejte do pekáčku. Posypte je nasekanými bylinkami (já jsem použila tymián a petržel), osolte, opepřete a zalejte muškátovým oříškem ochucenou smetanou, ve které rozšlehejte dvě vejce. Navrch dejte na kousky natrhanou mozzarellu. Těstoviny pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Místo čínského zelí můžete použít do těstovin malé kapustičky, které předem uvařte v osolené vodě.

Penne s houbami

Na 4 porce potřebujete: 1 balení těstovin penne, 300 g čerstvých žampionů nebo lesních hub, 3 cibule, 1 lžíci balzamikového octa, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky drceného anýzu, sůl, pepř, 300 g zakysané smetany, 200 g nastrouhané goudy, olej, hrst nasekané pažitky

Foto: Jan PřibylskýPokud bylo vaše houbaření úspěšné, vyzkoušejte tuhle dobrotu s lesními houbami

Postup: Těstoviny uvařte podle návodu. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky. V hluboké pánvi rozpalte olej a cibuli smažte asi 10 minut. Pak stáhněte plamen, smažte ji dalších 10 minut, osolte ji a dál smažte do zlatohnědé barvy. Stáhněte z ohně, zakápněte ji balzamikovým octem a dobře promíchejte. V jiné pánvi orestujte na oleji nakrájené houby, osolte je, opepřete a přidejte kmín a anýz. Zapékací mísu vytřete olejem a dejte do ní těstoviny, cibuli a houby, vše promíchejte a posypte nasekanou pažitkou. Zakysanou smetanu smíchejte se strouhaným sýrem a směs naneste na těstoviny. Těstoviny zapékejte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Pro pikantnější variantu přidejte k houbám nasekanou chilli papričku a dva prolisované stroužky česneku.

Špecle s karamelizovanou cibulkou

Na 4 porce potřebujete: 1 balení špeclí, 300 g nastrouhané goudy, 250 ml smetany ke šlehání (30%), 1 lžíci nasekané petrželky, 4 vejce, 2 cibule, 1 lžičku třtinového cukru, 1 lžíci másla, olej, sůl, pepř

Foto: Jan PřibylskýV malých zapékacích miskách vypadají dokonale i ty nejobyčejnější pokrmy

Postup: Na másle orestujte na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Po chvíli k ní přidejte cukr promíchejte a nechte mírně zkaramelizovat. Špecle uvařte podle návodu. Pak je smíchejte se smetanou a strouhaným sýrem. Směs osolte a opepřete. Těstoviny rozdělte do olejem vymazaných zapékacích misek. Do každé ještě vyklepněte jedno celé vejce a přidejte hromádku cibule. Misky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zapékejte asi 25 minut. Nakonec dozdobte petrželkou a podávejte.

Tip: Před přidáním těstovin vložte do každé misky ještě plátek anglické slaniny.

Milujete zapečené těstoviny? Jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty?

Související témata:

Načítám