Článek
Postup
01.
Mouku rozšlehejte v mléku, přidejte vejce a špetku soli a pořádně ještě jednou prošlehejte, aby mouka nedělala hrudky. Těsto nechte asi 20 minut odstát.
02.
Mezitím si připravte špenát. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete a oboje osmahněte na troše oleje. Přidejte rozmrzlý špenát a lehce poduste, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Osolte, opepřete a vmíchejte kelímek sýru cottage.
03.
Na pánvi, ideálně se silným dnem, rozehřejte kapku oleje a za krouživého pohybu pánví na ni nalijte středně velkou naběračku palačinkového těsta – výsledkem je těsto rovnoměrně rozprostřené po celé ploše. Pánev položte zpět na plotnu a smažte tak dlouho, dokud těsto na povrchu zcela nezatuhne. Pak palačinku otočte a nechte chviličku opéct i z druhé strany. Postup opakujte, dokud nejsou všechny palačinky hotové. Podle velikosti pánve a síly těsta jich je 10 až 12. Každou palačinku potřete z poloviny špenátem a zarolujte.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a osmahněte světlou jíšku. Do té po částech zašlehejte metličkou mléko, dokud nevznikne řidší kaše. Dochuťte muškátovým oříškem, podle chuti můžete přidat i špetku soli. Zapékací misku vymažte kapkou oleje a na dno rozetřete trochu bešamelu, aby palačinky lépe přilnuly. Pak vedle sebe položte zarolované palačinky a navrch rozetřete zbytek bešamelu. Posypte nastrouhaným parmazánem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova.
Zkuste si krom klasického připravit třeba také kopřivový špenát. Nezapomeňte vyzkoušet i klasické palačinky nasladko. Vyšší dívčí je pak palačinkový dort, který ale stojí za to.