Článek
Postup
01.
Nové brambory podle potřeby operte ve vodě, abyste je zbavili přebytečných slupiček a hlíny, rozhodně je ale neškrabejte! Ponořte je do hrnce s vodou, osolte a uvařte doměkka, podle jejich velikosti to trvá asi 15–20 minut. Ideální jsou malé brambory, větší případně rozkrojte na poloviny.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. V rendlíku rozpusťte máslo a přidejte do něj chilli papričku a jemně nasekané bylinky. Hodí se saturejka, pažitka, plocholistá petržel, oregano, tymián, rozmarýn i šalvěj. Nechte jen lehce zpěnit a pak odstavte z plotny.
03.
Do horkého másla přidejte čerstvě mletý pepř a nastrouhanou citronovou kůru, která máslu dodá svěžest a šmrnc.
04.
Uvařené brambory slijte. jednotlivé brambory na prkénku pěstí nebo paličkou na maso zlehka rozklepněte, aby brambora praskla. Takto připravené je skládejte vedle sebe do pekáčku a nakonec zalijte ochuceným máslem. Podle chuti můžete přidat ještě bylinky nebo chilli navíc. Máte-li rádi olivový olej, klidně přilijte ještě 2–3 lžíce olivového oleje.
05.
Vložte do trouby a nechte asi 15 minut zapéct. Tuk a chuť bylinek tak perfektně prosáknou do vnitřku brambor. Ty pak servírujte jako přílohu nebo i jako hlavní chod: stačí je posypat vločkovou solí a nebudou mít chybu!
Vařené brambory jsou vhodné i při redukční dietě nebo cukrovce, ale co víc, ty nové ve slupce chutnají prostě nezaměnitelně. A tak jejich chuť a konzistenci opravdu spíš jen podtrhujte, ale nepřebíjejte. Ideálním příkladem, jak na ně, je třeba tenhle salát s makrelou a rukolou nebo o něco výraznější voňavé kari z nových brambor a hrášku.