Hlavní obsah
3,0
(471)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lečo je naprostá letní klasika. To ale ještě neznamená, že se musíte držet dogmatického tria cibule-papriky-rajčata! Skvělé je totiž i s cuketou, ovoněné česnekem a mletou paprikou a zapečené s vajíčkem. Zkusíte ho letos trochu jinak?

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lečo
  • 1 ks cibule
  • 1 špetka chilli
  • 1,5 lžíce sádla
  • 5 ks bílá paprika
  • 1 ks cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 140 g rajčatového protlaku
Na dokončení
  • 4 ks vejce
K podávání
  • 4 ks velkého krajíce chleba
  • 4 ks špekáčků
Článek

Postup

01.

Abyste místo leča neměli jednolitou rozvařenou kaši, je zásadní zeleninu přidávat postupně podle toho, kolik času potřebuje. Začněte velkou cibulí. Pokrájejte ji najemno a nechte spolu s čerstvým či sušeným chilli zesklovatět na rozpáleném sádle nebo oleji. Mezitím očistěte a na proužky pokrájejte papriky, přidejte k cibuli a asi šest minut zprudka restujte.

02.

Z rajčat vyřízněte „bubáka“. Na opačném konci je nařízněte do kříže, v misce přelijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je zchlaďte ledovou vodou a oloupejte. Jestli vám šlupičky v jídle nevadí, tento krok vynechejte.

03.

K paprikám přidejte na půlkolečka pokrájenou cuketu a restujte dalších asi pět minut. Poté vložte oloupaná a pokrájená rajčata, nasekaný česnek, malou lžičku soli a sladkou papriku a doduste doměkka. To trvá zhruba deset minut. Na závěr můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.

04.

Nakonec lečo zahustěte rajčatovým protlakem, pořádně opepřete a případně dosolte. Můžete přidat i vajíčko (kus na porci): buď ho do leča klasicky zamíchejte, anebo ve směsi vytvořte důlky a na způsob izraelské šakšuky do nich vejce rozklepněte, osolte, opepřete a zapečte v troubě. Špekáček nebo jinou uzeninu nechte nasucho vyškvařit na pánvičce či v troubě a spolu s čerstvým chlebem podávejte k leču.

Tip 

Máte rádi výraznější chuť? Začněte opékáním uzeniny: nadrobno pokrájené buřty, klobásu nebo slaninu nechte pomalu vyškvařit, vyndejte z hrnce a cibuli pak restujte na tomto výpeku místo sádla. Na závěr opečené kousky vmíchejte do hotového leča a nechte chvíli prohřát. Jestli pěstujete bylinky, přidejte je na ovonění do leča také.

Dáváte do leča také další zeleninu a koření, nebo se držíte klasiky cibule–papriky–rajčata?

Načítám