Článek
Postup
01.
Do tohoto jídla se zelí krájí na kostky velké asi jako těstovinové flíčky: rozčtvrťte tedy menší hlávku zelí, odstraňte košťál a ostrým nožem ho nakrájejte.
02.
Slaninu (nebo i voňavý uzený špek) nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci se silným dnem ji krátce opečte, nemusí být úplně dokřupava. Opečenou slaninu vyjměte a nechte chvíli stranou.
MÁTE RÁDI FLÍČKY?
03.
Podle toho, kolik tuku slanina pustila, přidejte do hrnce ještě trochu sádla a vložte do něj připravené zelí. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Stáhněte plamen na mírnější a za stálého míchání zelí opékejte, až zavadne, zmenší objem a pustí trochu šťávy. Přidejte trochu cukru a octa, podlijte opravdu malým množstvím vody (jenom aby se nepřichytilo) a pod pokličkou krátce poduste. Mladému zelí bude stačit doba, za kterou se uvaří těstoviny.
04.
Zatímco se zelí dusí, rozpalte troubu na 180 °C a dejte vařit vodu na těstoviny. Pekáček vymažte sádlem, vařící vodu osolte a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
CO UVAŘIT ZE SLADKÉHO ZELÍ?
05.
Odstavte podušené zelí a dobře ho promíchejte s těstovinami. Směs rozprostřete do pekáčku a posypejte odloženou slaninou. V předehřáté troubě krátce zapečte, až začnou kraje těstovin lehce zlátnout, a ihned podávejte.
Tip: Díky závěrečnému zapečení bude jídlo hezčí, pekáček mu dodá tvar a trochu křupavosti navíc nikdy neuškodí, není ale nutné.
Z mladého zelí můžete připravit i skvělý zelný salát coleslaw. Je skvělý jako příloha k různým plackám z mletého masa nebo ke grilovaným kuřecím křídlům.