Hlavní obsah
3,7
(30)
Foto: Il Giardiano Toscano

Foto: Il Giardiano Toscano

Všichni milovníci dobré kuchyně a vaření se zajisté chtějí čas od času blýsknout před ostatními. S netradičními recepty pocházejícími z celého světa máte velkou šanci na úspěch. Vyzkoušejte třeba zapečené cukety s ricottou a žampiony podle receptu Ristorante Il Giardino Toscano.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Základ
  • 12 ks baby cukety
  • 120 g fazolových lusků
  • 300 g kuskusu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 5 g soli a pepře
  • 130 g žampionů
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 120 g tvarohu
Náplň
  • 250 g ricotty
  • 20 ml lanýžového oleje
  • 100 g parmazánu
  • 2 ks žloutků
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g kukuřice
Článek

Postup

01.

Do vody, která se vaří, vložte cukety. Malé cuketky vařte necelé 3 minuty, velké cukety asi 5 minut (ty vám budou stačit 3). Poté je vyndejte a dejte do studené vody.

02.

Zelené fazolky (můžete použít i čerstvý hrášek) vložte do hrnce s vodou a nechte vařit 30 vteřin (můžete použít i vodu z cuketek). Pak je vyndejte a dejte do studené vody, aby se dále nevařily.

03.

Do nádoby vsypte kuskus a přidejte trochu olivového oleje, soli a promíchejte. Potom ho zalijte vařící vodou (můžete použít i vodu z cuketek) asi tak 1 cm nad kuskus a přetáhněte potravinářskou fólií, aby neutíkalo teplo. Po 5 minutách odkryjte, zamíchejte a nakypřete a znova přikryjte. Tím ho máte připravený k podávání.

04.

Cukety rozkrojte na půlku a vydlabejte lžící nebo můžete použít vykrajovátko na meloun. Nakrájejte žampiony na malé kostičky a posekejte oregano najemno. Nějaké žampiony si nechte na ozdobení.

05.

Na náplň do cuket smíchejte ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50 g), žloutek, rozmačkaný česnek, oregano, sůl a pepř. Náplň vkládejte na cuketky. Posypte zbylým parmazánem a oreganem.

06.

Připravte si zapékací mísu, do které vložte pečicí papír. Vyskládejte cuketky a vložte do rozehřáté trouby na 200 °C. Nechte péct asi 30–40 minut, dokud nebude parmazán dozlatova.

07.

Na talíř nandejte nejprve kuskus, poté fazolky (můžete do nich vmíchat trochu kukuřice) a navrch cuketky. Cuketky můžete dozdobit na tenko nakrájenými čerstvými žampiony a lístky oregana. Přidejte tvaroh na ozdobu a celý pokrm zakápněte lanýžovým olejem.

Pokud jsou cizokrajné kuchyně a trochu náročnější vaření váš šálek kávy, pak si nenechte ujít festival FoodParade, který se koná poslední prázdninový víkend (31. 8.–1. 9.) v pražském Trojském zámku.

Načítám