Článek
Postup
01.
Do vody, která se vaří, vložte cukety. Malé cuketky vařte necelé 3 minuty, velké cukety asi 5 minut (ty vám budou stačit 3). Poté je vyndejte a dejte do studené vody.
02.
Zelené fazolky (můžete použít i čerstvý hrášek) vložte do hrnce s vodou a nechte vařit 30 vteřin (můžete použít i vodu z cuketek). Pak je vyndejte a dejte do studené vody, aby se dále nevařily.
03.
Do nádoby vsypte kuskus a přidejte trochu olivového oleje, soli a promíchejte. Potom ho zalijte vařící vodou (můžete použít i vodu z cuketek) asi tak 1 cm nad kuskus a přetáhněte potravinářskou fólií, aby neutíkalo teplo. Po 5 minutách odkryjte, zamíchejte a nakypřete a znova přikryjte. Tím ho máte připravený k podávání.
04.
Cukety rozkrojte na půlku a vydlabejte lžící nebo můžete použít vykrajovátko na meloun. Nakrájejte žampiony na malé kostičky a posekejte oregano najemno. Nějaké žampiony si nechte na ozdobení.
05.
Na náplň do cuket smíchejte ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50 g), žloutek, rozmačkaný česnek, oregano, sůl a pepř. Náplň vkládejte na cuketky. Posypte zbylým parmazánem a oreganem.
06.
Připravte si zapékací mísu, do které vložte pečicí papír. Vyskládejte cuketky a vložte do rozehřáté trouby na 200 °C. Nechte péct asi 30–40 minut, dokud nebude parmazán dozlatova.
07.
Na talíř nandejte nejprve kuskus, poté fazolky (můžete do nich vmíchat trochu kukuřice) a navrch cuketky. Cuketky můžete dozdobit na tenko nakrájenými čerstvými žampiony a lístky oregana. Přidejte tvaroh na ozdobu a celý pokrm zakápněte lanýžovým olejem.
Pokud jsou cizokrajné kuchyně a trochu náročnější vaření váš šálek kávy, pak si nenechte ujít festival FoodParade, který se koná poslední prázdninový víkend (31. 8.–1. 9.) v pražském Trojském zámku.