Článek
V receptu bude stejně dobře fungovat i běžnější špenát, my se ale přimlouváme za kopřivy. Odborné studie potvrzují to, co naši předkové věděli už od nepaměti: kopřiva patří mezi superpotraviny a blahodárně působí na celý organismus. Nasbírejte svěží lístky mladých kopřiv někde na čistém místě a hurá do kuchyně.
Postup
01.
Kopřivy opláchněte a velmi krátce spařte ve vařící vodě. Sceďte je, propláchněte studenou vodou, na sítku dobře vymačkejte a nakrájejte nadrobno.
Tip: Pokročilí sběrači můžou ke kopřivě přihodit hrst bršlice kozí nohy, směsi dodá vláčnost a příjemné mrkvové aroma. Alespoň dvě třetiny zelené hmoty by ale měla tvořit kopřiva.
02.
Oloupejte středně velkou cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a dvě lžíce olivového oleje, vsypejte cibuli a opečte ji dozlatova. Poté přidejte kopřivy a prolisovaný stroužek česneku, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a už jenom krátce prohoďte v horkém tuku na pánvi.
03.
Pánev stáhněte z ohně a do horké směsi přidejte hořčici a na zjemnění žloutek a hustou zakysanou smetanu. Promíchejte, odstavte a nechte chvíli stranou.
04.
Rozpalte troubu na 200 °C, ciabattu nakrájejte na šikmá kolečka, pokapejte je olivovým olejem a na plechu vyloženém papírem na pečení krátce v troubě opečte z obou stran, postačí 2 minuty z každé strany.
Tip: „Okatá“ střídka ciabatty bude po opečení příjemně křupavá, použít ale můžete i jiný druh pečiva, nebo krajíce staršího chleba.
05.
Na opečenou ciabattu rozdělte kopřivovou směs, přidejte tenké plátky nivy a znovu vložte na chvíli do trouby. Pečte asi 4–5 minut, až se sýr začne roztékat. Posypejte hrstí čerstvých výhonků a hned servírujte.
Jedlé a navíc krásné jsou i některé květy, ozdobí dezerty, jogurty i saláty. Tady je seznam 10 květin, které stojí za to ochutnat.