Hlavní obsah
3,9
(39)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Považujete pokrmy z planých rostlin za jídlo pro králíky, víly a podivíny? Tyhle chlebíčky si určitě vyslouží jen samé pochvaly, nepatří totiž do kategorií „dá se“ nebo „sním, když mám hlad“. Jsou opravdu překvapivě chutné.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 100 g kopřiv
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce vysokotučné zakysané smetany
  • 80 g sýru s modrou plísní
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
K dokončení
  • 2 ks ciabatty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst výhonků
Článek

V receptu bude stejně dobře fungovat i běžnější špenát, my se ale přimlouváme za kopřivy. Odborné studie potvrzují to, co naši předkové věděli už od nepaměti: kopřiva patří mezi superpotraviny a blahodárně působí na celý organismus. Nasbírejte svěží lístky mladých kopřiv někde na čistém místě a hurá do kuchyně.

Postup

01.

Kopřivy opláchněte a velmi krátce spařte ve vařící vodě. Sceďte je, propláchněte studenou vodou, na sítku dobře vymačkejte a nakrájejte nadrobno.

Tip: Pokročilí sběrači můžou ke kopřivě přihodit hrst bršlice kozí nohy, směsi dodá vláčnost a příjemné mrkvové aroma. Alespoň dvě třetiny zelené hmoty by ale měla tvořit kopřiva.

02.

Oloupejte středně velkou cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a dvě lžíce olivového oleje, vsypejte cibuli a opečte ji dozlatova. Poté přidejte kopřivy a prolisovaný stroužek česneku, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a už jenom krátce prohoďte v horkém tuku na pánvi.

03.

Pánev stáhněte z ohně a do horké směsi přidejte hořčici a na zjemnění žloutek a hustou zakysanou smetanu. Promíchejte, odstavte a nechte chvíli stranou.

04.

Rozpalte troubu na 200 °C, ciabattu nakrájejte na šikmá kolečka, pokapejte je olivovým olejem a na plechu vyloženém papírem na pečení krátce v troubě opečte z obou stran, postačí 2 minuty z každé strany.

Tip: „Okatá“ střídka ciabatty bude po opečení příjemně křupavá, použít ale můžete i jiný druh pečiva, nebo krajíce staršího chleba.

05.

Na opečenou ciabattu rozdělte kopřivovou směs, přidejte tenké plátky nivy a znovu vložte na chvíli do trouby. Pečte asi 4–5 minut, až se sýr začne roztékat. Posypejte hrstí čerstvých výhonků a hned servírujte.

Jedlé a navíc krásné jsou i některé květy, ozdobí dezerty, jogurty i saláty. Tady je seznam 10 květin, které stojí za to ochutnat.

Související témata:

Načítám