Hlavní obsah
2,9
(581)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Snadné, vydatné zimní jídlo vychází z maďarské kuchyně a uplatní se jako rodinný oběd či večeře. Sezonní suroviny, jednoduchá příprava a skvělá chuť – až zase jednou nebudete vědět, co vařit, s tímhle jídlem uděláte parádu.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 100 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 200 g brambor
  • 150 g maďarské klobásy
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
Článek

Na tohle jídlo se nejlépe hodí pikantní klobása maďarského typu. Díky ní bude pokrm ještě chutnější a také oddělí vrstvu brambor od zelí a brambory snadněji změknou.

Postup

01.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Rozpalte pánev a vložte do ní slaninu. Až pustí tuk, přidejte cibuli, osolte, opepřete a společně opékejte, až bude cibule opečená dosklovata. Vmíchejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vody – postačí deci – vraťte na malou chvíli na oheň, prohřejte a odstavte.

02.

Oloupejte brambory, kysané zelí nechte okapat v sítku a rozehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu lehce vymažte sádlem. Ke zchladlé směsi cibule a slaniny na pánvi přidejte mleté maso, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

03.

Brambory nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Polovinu naskládejte na dno zapékací mísy, osolte, opepřete, přidejte špetku drceného kmínu a rozprostřete na ně připravenou směs mletého masa. Na maso volně rozložte okapané zelí a na to přidejte klobásu nakrájenou na tenká kolečka.

04.

Do mísy ještě rozložte kolečka z druhé poloviny připravených brambor, osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a mísu zakryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě 45 minut, poté alobal sundejte a dopečte dozlatova (případně na posledních pár minut zvyšte teplotu). Upečené nechte chvíli odpočinout a podávejte.

Tip: Na talíři přidejte ke každé porci kopeček zakysané smetany a nasekanou zelenou petrželku.

Tohle jídlo bude chutnat nejlépe, když si ho připravíte z domácího kysaného zelí. A postačí vám na něj jenom tři ingredience!

Načítám