Článek
Na tohle jídlo se nejlépe hodí pikantní klobása maďarského typu. Díky ní bude pokrm ještě chutnější a také oddělí vrstvu brambor od zelí a brambory snadněji změknou.
Postup
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Rozpalte pánev a vložte do ní slaninu. Až pustí tuk, přidejte cibuli, osolte, opepřete a společně opékejte, až bude cibule opečená dosklovata. Vmíchejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vody – postačí deci – vraťte na malou chvíli na oheň, prohřejte a odstavte.
02.
Oloupejte brambory, kysané zelí nechte okapat v sítku a rozehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu lehce vymažte sádlem. Ke zchladlé směsi cibule a slaniny na pánvi přidejte mleté maso, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
03.
04.
Do mísy ještě rozložte kolečka z druhé poloviny připravených brambor, osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a mísu zakryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě 45 minut, poté alobal sundejte a dopečte dozlatova (případně na posledních pár minut zvyšte teplotu). Upečené nechte chvíli odpočinout a podávejte.
Tip: Na talíři přidejte ke každé porci kopeček zakysané smetany a nasekanou zelenou petrželku.
Tohle jídlo bude chutnat nejlépe, když si ho připravíte z domácího kysaného zelí. A postačí vám na něj jenom tři ingredience!