Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Brambory ve slupce dejte do pořádně osolené vody a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 12 minut.
02.
Zapékací mísu vytřete olivovým olejem. Scezené brambory přendejte do mísy a velkou lžící (nebo pěstí, ale pozor, jsou horké!) je trochu rozmáčkněte. Polijte je ještě trochou olivového oleje. Pak vložte do předehřáté trouby a nechte asi 15 minut zapéct.
03.
Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zpěnit na troše oleje. Přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor a nechte rozvonět. Nakonec přidejte chilli a lehce zpěňte i to – buďte přitom opatrní, snadno se připálí a zhořkne.
04.
Do pánve přilijte klasickou 475g plechovku krájených rajčat. Promíchejte a podle potřeby osolte. V této fázi můžete přidat i pár nakrájených sušených rajčat, která omáčce dodají kořeněnou chuť. Podlijte asi 120 ml vody a nechte pozvolna dusit. Dochuťte melasou.
05.
Zlehka opečené brambory vyndejte z trouby a tu přepněte na horní gril. Pokud gril nemáte, zvyšte teplotu na maximum.
06.
Na brambory rozprostřete rajčatovou omáčku a na tenké plátky pokrájený sýr halloumi. Toho dejte, kolik máte rádi, na uvedené množství klidně i 1,5 balíčku. Vložte na 5 minut pod gril, aby se sýr rozpekl.
07.
Podávejte ještě horké ozdobené trochou melasy a čerstvými bylinkami, vynikající je k tomu i bílý jogurt.
Brambory můžete zapéct na milion způsobů. Oblíbené a neodolatelně dobré jsou klasické brambory dauphinoise nebo jako hlavní chod zapečené brambory s pórkem a vepřovou panenkou.