Hlavní obsah
3,1
(607)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Možná máte ještě z loňské sezony zbytek sušených hub. Můžete je využít do tohoto levného a jednoduchého receptu. Sice to není žádná dietka, ale moc si pochutnáte... A jak voní!

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 500 g brambor
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 200 ml smetany
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte asi na 30 minut namočit houby do vody, aby změkly. Pak je vyndejte, vodu vymačkejte a na pánvi na lžíci másla je společně s nasekanou jarní cibulkou a stroužkem česneku orestuje (asi pět minut na mírném plameni). Takto připravené houby dejte zatím stranou. 

02.

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (není potřeba je předvařovat, krásně změknou při pečení). Připravte si zapékací mísu, vymažte ji zbytkem másla. Tymián a rozmarýn nasekejte a všechny suroviny rozdělte na třetiny.  

03.

Na dno zapékací mísy rozložte třetinu plátků brambor. Lehce je osolte, posypejte třetinou nasekaných bylinek. Na bylinky a brambory poklaďte třetinu hub a rozdrobené nivy. Nakonec vše zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát. 

04.

Když je navrstveno, zapékací mísu přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté cca na 180 stupňů asi na 40 minut. Po této době by měly být brambory měkké. Poté odstraňte alobal a dopečte tzv. na barvu. 

Foto: Svatava Vašková

Tohle jídlo je sice bezmasé, ale nasytí i největší jedlíkyFoto: Svatava Vašková

Máte rádi zapečené dobroty? Vyzkoušejte originální makedonské zapečené brambory s rýží nebo zapečené rybí filé se smetanovými bramborami.

Načítám