Článek
Postup
01.
Nejprve dejte asi na 30 minut namočit houby do vody, aby změkly. Pak je vyndejte, vodu vymačkejte a na pánvi na lžíci másla je společně s nasekanou jarní cibulkou a stroužkem česneku orestuje (asi pět minut na mírném plameni). Takto připravené houby dejte zatím stranou.
02.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (není potřeba je předvařovat, krásně změknou při pečení). Připravte si zapékací mísu, vymažte ji zbytkem másla. Tymián a rozmarýn nasekejte a všechny suroviny rozdělte na třetiny.
DALŠÍ OVĚŘENÉ HOUBOVÉ RECEPTY
03.
Na dno zapékací mísy rozložte třetinu plátků brambor. Lehce je osolte, posypejte třetinou nasekaných bylinek. Na bylinky a brambory poklaďte třetinu hub a rozdrobené nivy. Nakonec vše zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát.
04.
Když je navrstveno, zapékací mísu přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté cca na 180 stupňů asi na 40 minut. Po této době by měly být brambory měkké. Poté odstraňte alobal a dopečte tzv. na barvu.
Máte rádi zapečené dobroty? Vyzkoušejte originální makedonské zapečené brambory s rýží nebo zapečené rybí filé se smetanovými bramborami.