Článek
Postup
01.
Propláchněte rýži a namočte ji na dvě hodiny do studené vody. Nemusíte ji přesně vážit, odměřte asi tři čtvrtě hrnku.
02.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Kouskem sádla vymažte zapékací mísu o rozměrech asi 20 × 25 cm. Vaříte-li pro vegetariány, použijte rostlinný olej. Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka.
03.
Polovinou brambor (nejhezčí kolečka si nechte na vrchní vrstvu) vyložte dno mísy. Namočenou rýži sceďte, nechte okapat a lžící rovnoměrně poklaďte na brambory. Na rýži přijde vrstva cibule. Pořádně osolte, opepřete a podlijte vodou (můžete použít i vývar). Na povrch naskládejte zbylé brambory a poklaďte je zbytkem sádla nebo pokapejte trochou oleje. Vrchní vrstvu opět osolte a posypte mletým černým pepřem.
04.
Pečte zhruba 45 minut – až brambory zezlátnou, tekutina bude vyvařená a rýže uvařená na skus. Nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte.
BRAMBORY A RÝŽE: NIKDY NEZKLAMOU, VŽDY ZASYTÍ
Tip: Nemůžete-li bez masa vydržet, zkuste zapečené brambory s rýží jako luxusní přílohu ke kuřecímu plátku či vepřovému na přírodní způsob.
Láká vás tato nezvyklá kombinace?